Tekstil ve Moda

Gaze Nedir, Gaze Dikişi Ne Demek

Gaze dikişi. 
Gaze dikişi ya da yarım ayak dikişi (Alm. 0,5 cm Steppnaht, Fr. surpiqûre, İng. topstitch), bitmiş bir birleştirme dikiş hattının paralelinde 0,5 cm’den, giysinin yüzeyinde uygulanan süs dikişine denir. 

Gaze dikiş tekniği, günlük hayatta çok sık rastlanılan konfeksiyon dikiş türlerinden biridir. Kıyafetlerde 0,5 cm ve 0,7 cm’den yapılan dikişlere genel olarak gaze ismi verilir. Gaze çekmek olarak da ifade edilir. Gaze dikiş tekniği; elbise, etek, gömlek gibi giyimin birçok alanında süsleme amaçlı kullanılır. Bu teknikte, üstten dikiş yapılarak dikişlerin daha düzgün olması ve kıyafetin daha şık gözükmesi sağlanır. Gaze dikiş tekniği bazı durumlarda kıyafetteki aksesuarları sağlamlaştırmak için kullanılır. Tişörtlerin üzerindeki logo ve amblemler de gaze dikiş tekniği ile sabitlenir. Gaze dikişi yapılırken dikişin ölçüsünün ve hizasının bozulmaması gerekir. Bu sebeple gaze dikişlerinde gaze ayağı kullanılır. Dikiş sırasında dikişin istenilen ölçü ve aralıkta olması için kumaşın kenarı dikiş makinesinin ayağına hizalanır. Evde yapılan gaze dikişlerde, dikiş makinesinin dikiş adımı 3 olarak ayarlanır. Gaze dikişi sırasında dikiş makinesinin iğnesi çıkarılmadan kumaş istenilen yönde döndürülerek dikişe devam edilir. 

Gaze dikişi ve çima dikişi birbirlerine benzer dikiş teknikleri olduğu için sıklıkla karıştırılır. Gaze dikişi, 0,5 cm veya 0,7 cm'den yapılırken çima dikişi ise 1 mm'den yapılan süs dikişleridir. İki dikişin teknikleri aynı iken ölçüleri farklılık gösterir. Gaze, kıyafetlerde süsleme amaçlı kullanıldığı için gaze yaparken dikiş ipliğinden daha kalın iplikler tercih edilir. Bu iplikler genellikle merserize ve koton ipliklerdir. Gaze dikişlerde kumaşın rengine göre farklı renkte iplikler seçilerek kıyafetlerde şık görünümler elde edilir. Gaze yaparken seçilecek iğne de kumaşın özelliklerine göre değişmektedir. Giyimde gazenin en çok kullanıldığı süsleme alanları ise pantolonlarda ve üstlerde yer alan ceplerin kenarları, fermuar patları, pantolon çizgileri, gömlek yakaları, yan dikişler, düğme patları, fırfırlar, yaka abiyeleri ve gömlek manşetleridir. Gaze dikiş tekniği ile hem sağlam hem de şık görünümlü dikişler elde edilir. 

0 yorum: