Tekstil ve Moda

Çıma Nedir, Çıma Dikişi Ne Demek

Kumaşı çıma ayağına tam olarak dayadığınızda düz dikişi kumaşın kenarından 1 mm açığından diker. 
Çıma dikişi ya da kenar dikişi (Alm. Steppnaht, Kantenähen, Fr. maille de bordure, piqùre arriére, point arrière, İng. edgestitch), bitmiş bir birleştirme dikiş çizgisine paralel olarak 0,1 cm uzaklıkta ve giysinin ön yüzünde uygulanan süs dikişine denir. 

Çıma, giyim eşyasında kenar kısmının 1 mm. üzerinden yapılan dikiş olarak adlandırılmaktadır. Süs dikişi türlerinden olan çıma, dikiş terimi olarak oldukça sık kullanılmaktadır. Elbiseler, etekler ve çocuk kıyafetleri başta olmak üzere giyim eşyalarının birçok bölümüne uygulanabilmektedir. Terzilerin sıklıkla kullandığı bu dikişi yöntemini dikiş makinesi ile dikim konusunda bilgisi olan ev hanımları da kıyafetlerinde sıklıkla dener. 

Halk arasında daha çok süs dikişi olarak bilinen çima dikiş uygulaması yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunur. İlk olarak rahat ve çabuk bir çima dikişi için uygun dikiş ayağı tedarik edilmelidir. Bu dikiş ayağı, çimanın kenar kısmına 1 mm. uzaklıkta dikilmesi için özel imal edilmiştir. Aynı zamanda dikişin düz bir şeritte dikilmesine yardımcı olur. Çok sık kullanılmamakla birlikte süs dikişinin 3 mm. yukarıdan yapıldığı kibrit çıma gibi uygulamalar da bulunur. Bu mesafe için de özel çima dikiş ayağı tedarik edilebilmektedir. 

Çima ayaklarının sanayi tipi ve ev tipi makinelerine göre farklı üretimleri bulunmaktadır. Çimi ayağının en belirgin özelliği, dikiş iğnesinin girdiği bölümün iki yanında bulunan parçalardan (dikçe) birinin yaylı olmasıdır. Bu özelliği sayesinde dikiş makinesi, dikişin milim ayarının kaydırılmadan düzgün bir şekilde yapılmasını sağlar. Diken kişinin ise bu işlemi yaparken kumaşı düzgün şekilde ilerletmesi yeterlidir. Çima dikişinin ideali olan 1 mm. mesafesini ayarlamak için dikişe başlamadan önce izlenmesi gereken bazı basit işlevler bulunur. Çima ayağının bir dişlisi 0,5 cm. olarak üretilir. Böylece dikiş yapacağınız kumaşı dikiş makinesi iğnesine doğru hizalarsanız, 1 mm. uzaklıktan dikiş yapabilirsiniz. Ayrıca kıyafetlere ayrı bir estetik katan bu dikiş türü için kullanılan ipliğin, normal dikiş ipliklerinden biraz daha kalın olması daha başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlar.

1 yorum:

Düz makine çıma ayağı metal malzemeden üretilmiştir ve çeşitli boyutlarda dikiş yapan çıma ayağı değişirse 1 mm den farklı uzunluklarda dikiş yapılabilir.