Derinin çeşitleri. |
Küçükbaş ve büyükbaş hayvan derileri işlenme biçimine göre üç grupta incelenebilir.
- Sırça yüzü zımparalanmış deriler (Nubuk vb.)
- Et yüzü zımparalanmış deriler (Süet vb.)
Küçükbaş hayvan derileri ve özellikleri
Kuzu Napa: Henüz yağlanmamış ve çift katlılık özelliği göstermeyen bir yaşına kadar olan koyunlardır. İyi bir sağlamlığa ve form dayanıklılığına sahiptir.
Koyun Napa: Yumuşak kromla tabaklanmış ve gevşek bir sırça tabakasına sahiptir. Hayvan ne kadar yaşlıysa derinin bağ dokusundaki yağlanma da o kadar fazladır. Bu da derinin dayanıklılığının azalmasına neden olur. Genç hayvanlardan bunun tam aksine dayanıklı ve değerli bir deri elde edilir.
Koyun Süet: Krom tabaklama uygulanmış bu derilerde et yüzü süette olduğu gibi zımparalanır.
Kıl Koyunu (Zig Deri): Krom tabaklama işlemi yardımı ile değerli, dayanıklı, hafif ve yumuşak deriler elde edilir. Çok kullanışlıdırlar.
Keçi Napa: Dayanıklılığı form kalıcılığı ve rahat kullanımı ile değerli bir deridir, sıkı ve tanecikli bir sırçaya sahiptir.
Keçi Süet: Sağlam bir deri yapısına sahip olan bu derilerin et yüzünde ipeğimsi bir zımpara yapılarak gerçek av hayvanları derisine çok benzeyen bir deri elde edilir. Damar izleri bu derinin en tipik özelliğidir.
Domuz Napa: Bu deri türünde kıllar sert yapılarından dolayı et yüzünden bile görülebilecek bir sırça deseni oluştururlar. Sırça hataları sırça yüzünden zımparalanıp temizlenerek domuz nubuk olarak kullanılmaktadır.
Domuz Süet: Et yüzü zımparalanmış derilerde tipik bir özellik olarak kılların meydana getirmiş oldukları delik izleri görülmektedir. Bu derideki özgül ağırlık dana, koyun, metis ve keçi süetlere oranla daha fazladır.
Büyükbaş hayvan derileri ve özellikleri
Dana Napa: İnce gözenekli ve yarma işlemi uygulanmış süt danası napası ve kaba sırçalı yarma işlemi uygulanmış besi danası diye ikiye ayrılır. Kromla tabaklanmış optikçe sık, yumuşak, esnek, kalıcı bir formu ve mukavemeti olan çok kıymetli bir deridir.
Dana Süet: Et yüzünde ince ve hafif parlak bir süet zımparasına sahiptir. Yumuşak tutumlu ve kullanım özelliği fazla olan bir deridir.
Sığır Napa: Birinci kalitede bir deridir. Deriler yumuşak ve düzgün bir krom tabaklama görürler.
Sığır Süet: Et yüzü zımparalanmıştır. Sırça yüzü kullanılmaz. Formu kalıcı olmadığından üçüncü tür bir deridir.
Sığır Nubuk: Krom tabaklaması yapılmış genç sığırların derileri kullanılır. Bunların sırça yüzleri hafifçe zımparalanmış, ince ve yumuşak derilerdir.
0 yorum:
Yorum Gönder