Tekstil ve Moda

Napa Nedir, Napa Deri Ne Demek

Napa deri ceket. 
Napa (Alm. Nappaleder, Fr. nappa, İng. nappa), koyun, kuzu, keçi, oğlak veya yarma sığır derilerinden üretilen; yumuşak, tam ciltli, kesit boyalı eldivenlik ya da giysilik deriye denir. 

Napa, koyun, kuzu, keçi, dana, sığır vb. tüm deri türlerinden elde edilen ciltli ve cilt yüzünden finisaj katı uygulanmış giysilik deri türüdür. Giysilik keçi ve dana derileri koyun derileri ile karşılaştırıldığında daha sıkı yapılı olduğu için üretimleri sırasında; koyun derilerine göre daha uzun süreli kireçlik işlemi, hatta ikinci kireçlik işlemi yapılır. Bu tür derilere özellikle keçi derilerine daha yoğun ya da kuvvetli bir sama işlemi yapılır. Çünkü keçi derilerinin yapısı çok sıkıdır, diğer derilere göre daha fazla miktarda elastin içerir ve kıl kası çok gelişmiştir. Bu tür yapıları uzaklaştırmak için uzun süreli sama ya da daha kuvvetli bir sama işlemi yapılır. Bu tür deriler koyun derilerine göre daha az kıl içerir. Kıl köklerinin yanında yer alan ter ve yağ bezlerinin sayısı koyun derilerinden daha azdır. Bu nedenle koyun derilerine daha kuvvetli bir yağ giderme işlemi yapılırken, dana derilerine yağ giderme işlemi yapılmaz. 

Keçi derilerine ise, ırkına göre ve ırkın içerdiği yağ durumuna göre ya çok az bir yağ giderme yapılır ya da hiç yapılmaz. Keçi ve dana derileri ile çalışırken yumuşaklığı sağlamak için pikle, tabaklama ve nötralizasyon işlemlerinde koyun derilerine göre daha yüksek pH değerleri tercih edilir. Özellikle keçi derilerinin cildi sıkı, dik, sert ve kurudur. Bu tür derilerde iyi ve iç yağlamasının yanı sıra yüzey yağlaması da büyük önem taşır. 

Ayakkabı yapımında özellikle tercih edilen deri türü olan napa, daha diri ve tok işlenmektedir. Glase deri kadar belirgin gözenekleri yoktur. Diğer deri çeşitlerine oranla suya daha dayanıklıdır. 

3 yorum:

Nappa ya da napa deri: daha diri ve daha tok işlenir. Napanın gözenekleri glase kadar belirgin değildir.

Arabamda olan kırmızı nappa deri döşeme ile hayatıma giren deri türüdür.

Napa deri gerçek mi napa fiyatları nasıl pahalı mı ucuz mu