2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Yarma Deri Nedir, Yarma Deri Özellikleri

Yarma deri, yoğun lif içermesi sebebiyle dayanıklı olup; kolay kolay aşınmaz ve yırtılmaz. 
Yarma deri (Alm. Spalt, Spaltleder, Fr. refente, cuir refendu, İng. split; split leather), yatay olarak iki ya da daha fazla katmana bölünmüş deri; bu terim çoğunluk orta ve alt katmanlar için kullanılır. 

Yarma deri, kalın derilerin yarma makinesinden geçirilerek tabakalara ayrılması ile elde edilen derilerdir. En üst tabaka cilt katını içerdiğinden cilt yarması, altındaki tabakalar ise et yarması olarak adlandırılır. Alt yarma deri retikular tabakadan oluştuğu için iki yüzeyi de liflidir (havlı). 

Yarma deriler sığır derisi gibi daha kalın hayvanların derilerinden üretilmektedir. Derinin üst yüzeyi olan cilt kısım ayrıldıktan sonra geriye kalan deri, kalınlığına göre bir veya daha fazla katmana ayrılacak şekilde bölünmektedir. Bölünmüş olan deri katmanı cilt deri kadar yumuşak ve pürüzsüz olmasa da farklı avantajlara sahiptir. 

- Yoğun lifleri nedeniyle, yarma deri aşınmaya ve delinmeye karşı daha dayanıklıdır. 
- Cilt deriye kıyasla su geçirmezliği fazladır. 
- Sığır gibi büyük hayvanların derilerin birkaç kez bölünmeye izin verirken, keçi veya koyun gibi küçük hayvanların derileri buna izin vermeyecek kadar incedir. 

Finisajlı yarma deri, kaplanmış yarma deri ve yarma süet deri çeşitleri vardır. 

Finisajlı yarma deriler 
Ayakkabı astarlık, taban astarlığı ve deri eşyalığı için yoğunlaştırılmış dolgu katı (örtücü veya semi anilin ütü finisajı) yapılır. Apre olarak nitroselüloz veya poliüretan lak kullanılır. Dolgu genellikle fırça, dökme metodu, tabanca, poliüretan köpük ve ütü ile sırça, lak ve baskı desenler kullanılarak yapılır. 

Kaplanmış yarma deriler 
Cilt yarma derileri her türlü finisaja uygun olabilir. Özellikle et yarması deride homojen görünümlü bir yüzey elde edebilmek için kalın bir finisaj tabakası uygulanması gerekir. Yüzey görünümü baskılı cilt veya desenli olabilir. Bu tip derilerin sırçalı derilerden ayırt edilebilmesi için kesite bakılır. Yarma deride finisaj tabakasının kaba lif dokulu retikular tabaka üzerinde olduğu görülür, sırçalı derilerde finisaj tabakası ince ve sıkı lif dokulu papiller tabaka üzerinde yer alır. 

Yarma süet deri 
Genellikle et yarmaların zımparalanması ile elde edilirler. Yarma derinin orta yarma mı yoksa alt yarma mı olduğu belirlenmelidir. Orta yarmanın yeterli sağlamlığı olmadığı için tekstil veya plastikten bir dokuma ile kuvvetlendirilmesi gerekir. 

Elde Edilme Bölgesine Göre Yarma Deri Türleri 
Deri eldiven seçerken, derinin hayvanın neresinden çıktığına dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Omuz Bölgesi; Omuz kısmından çıkan deri diğerlerine kıyasla daha ince yapılı ve görünüş olarak diğerleri kadar şık değildir. Bu nedenle daha dayanıksız ve daha ucuz bir yarma deri türüdür. 

Yan ve Sırt Bölgesi; Hayvanın sırt ve yan bölgelerinde kalan deri kısmıdır. Bu bölgelerdeki deri derinin en yoğun ve kalın olduğu kısımdır. Bu nedenle aşınmaya ve delinmeye karşı dayanıklılığa ihtiyaç duyulan ürünler hayvanın sırt ve yan kısımlarından çıkan deriler kullanılarak üretilmektedir. 

Karın Bölgesi; Karın bölgesi derinin en dayanıksız ve ince olan kısmıdır. Dayanımı düşük olduğu için genel olarak ucuz ürünler karın bölgesinde çıkan deri kullanılarak üretilmektedirler. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.