Tekstil ve Moda

Çözgü Hazırlama İşlemi, Çözgü Hazırlama Makinesi

Çözgü hazırlama (Alm. Kettenvorbereitung, Fr. préparation d’ourdissage, İng. warp preparation), dokunacak olan kumaş tipi ve özelliklerine bağlı olarak belirlenen sıklık, sayı ve uzunlukta çözgü ipliğini çözgü levendi üzerine sarma işlemine denir. 

Çözgü hazırlama işlemi bobin üzerinde bulunan ipliklerin dokunacak kumaşın özelliklerine uygun olarak leventler üzerinde bir araya getirilmesidir. Bu işlem için gerekli olan ilk aşama bobinlerin üzerinden alınacak çözgü ipliklerinin aynı gerginlikte ve hatasız birleştirilmesidir. Bunu da cağlık adı verilen metal sehpalar üstlenmişlerdir. Çözgü makineleri için cağlık en önemli makine kısmıdır. 

Dokuma makinesinde kumaş dokunabilmesi için gerekli olan çözgü iplikleri dokuma hazırlık dairesinde bobin adı verilen silindir şeklindeki parçalar üzerinden direkt olarak kullanılamaz. Dokuma makinesine uygun levent adı verilen büyük makaralara aktarılması gerekir. İpliklerinin dokunacak kumaşın özelliklere göre (çözgü tel sayısı, çözgü renk raporu, çözgü uzunluğu) birbirine paralel ve aynı gerginlikte uygun bir şekilde dokuma levendi üzerinde sarılmasına çözgü hazırlama işlemi denir. 

Çözgü hazırlama makinesi (Alm. Schärmaschine, Fr. ourdissoir, İng. warping machine), çözgü ipliklerinin dokuma makinesine düzgün bir şekilde beslenmesi için dokuma kumaş üretiminde ortaya çıkan farklı çözgü hazırlama ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde farklı çözgü hazırlama sistemleri içeren, leventlerin üzerine ipliklerin sarılmasını sağlayan makinelerdir. 

Çözgü ipliklerini, istenilen özelliklere göre, levent denilen büyük makaralara aktarılması işleminde kullanılan dokuma hazırlık makinelerine çözgü makineleri denir. Bu makineler konik çözgü ve düz (seri) çözgü makineleri olmak üzere ikiye ayrılırlar. Konik ve seri çözgü makineleri arasındaki en belirgin fark makine donanımı olarak seri çözgü makinelerinde çözgü iplikleri direkt olarak levent üzerine sarılır. Konik çözgü makinelerinde ise iplikler önce tambur (silindir) üzerine kalba denilen çözgü grupları hâlinde sarılır, daha sonra levent üzerine aktarılır. 

0 yorum: