Tekstil ve Moda

Rugan Nedir, Rugan Deri Ne Demek

Rugan deri (Alm. Lackleder, Fr. cuir verni, İng. patent leather), eskiden keten tohumu yağını, günümüzde ise nitroselüloz, poliüretan ve/veya sentetik reçineleri esas alan, pigmentli de olabilen, bir dizi lak, vernik uygulaması ile üretilmiş, parlak, ayna benzeri bir yüzeye sahip, esnek, su geçirmez bir tabaka kaplı deri tipine denir. 

Rugan deri, dana, sığır, keçi, oğlak, deve, at ve koyun gibi hayvanların ham derilerinin doğal ve sentetik her türlü tabaklayıcı maddelerle tabaklanması ile elde edilmektedir. Tabaklama işlemi gördükten sonra türlü renklerde sırçadan boyanmış, sentetik ve farklı özellikteki laklarla finisaj yapılmış çok parlak görünüşe sahip olan yumuşak deridir. 

Rugan kelimesi, Farsça dilinden Türkçe'ye geçmiştir. Rugan, ayna gibi parlak (genellikle siyah ve kırmızı renkli üretilen) ayakkabı yapımında kullanılan derilerdir. 

2 yorum:

Ruganlı demek ise cilalı, parlak demektir.

Rugan ne demek? rugan ne anlama gelir? Kökeni ilginç olan rugan kelimesini ilk defa işiten kişiler TDK'ya göre rugan ne demek? sorusunun cevabını arıyor. Peki, rugan kelimesinin kökeni ne rugan kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir? cevabı için teşekkürler