Tekstil ve Moda

Ripstop Kumaş Nedir, Ripstop Kumaş Özellikleri

Ripstop kumaş dayanıklı ve mukavim yapısıyla öne çıkar. 
Ripstop, yırtılmaz anlamına gelen İngilizce bir sözcüktür. Buradan da anlaşılabileceği gibi bu kumaşın ayırt edici özelliği, yırtılmaz yapısıdır ve piyasada yırtılmaz kumaş olarak bilinmektedir. Yırtılmaz yapı, üretimde kullanılan özel örgü tekniğiyle ortaya çıkar. Ripstop kumaşın örgüsünde iplikler, çapraz ve sıkı şekilde konumlanmıştır. Bu teknik, kumaş üzerinde minik kare desenler meydana getirir. Kare şeklindeki dokuma hücreleri, delinme gibi durumlarda deliğin büyümesini engeller. 

Günümüzde ripstop materyal pamuk, polyester, polyester-pamuk karşımı ve naylon-pamuk karışımı gibi çeşitli ipliklerden, farklı gramajlarda üretilebilmektedir. Ripstop kumaş içeriği genellikle; % 100 polyester, polyester/pamuk, naylon/pamuk veya % 100 pamuktan çeşitli kalınlıklarda üretilebilmektedir. Bu kumaşlara tercihe göre antistatik, yanmazlık, su geçirmezlik apreleri uygulanarak daha da işlevsel hale getirilebilmektedir. Kumaşın sahip olduğu özellikler, üretimde kullanılan iplik türlerinden etkilenmektedir. 

Bu kumaşı diğerlerinden ayıran en büyük özelliği yırtılmaz kumaş olmasıdır. Ripstop kumaş dayanıklılığı ve su geçirmemezliği ile ün yapmış bir kumaştır. Hem su geçirmezler hem de ıslandıklarında çok çabuk kururlar. Bu yönüyle gerçekten tercih edenleri üzmeyen bir kumaş türüdür. Yırtılmaz yapı, üretimde kullanılan özel örgü tekniğiyle ortaya çıkar. 

Ripstop dokuma kumaşlar kategorisine girmektedir. Ripstop kumaşlar büyüklü küçüklü kareler şeklinde görüntüsü olan bir kumaştır. Ripstop örgü olarak bilinen kumaşlar genellikle iş elbiseleri, güvenlik personeli üniformaları, doğa ekstrem sporları ve kamuflaj olarak kullanılmaktadır. Suya ve yırtılmaya karşı dayanıklı oldukları için askeri kıyafetler de bu kumaşlardan üretilir. 

Ripstop kumaşların özellikleri 
Ripstop kumaşların en önemli özelliği elbette, yırtılmaz oluşudur. Farklı gramajlarda üretime imkan verdiği için, son derece hafif ripstop kumaşlar da üretilebilir. Hafif kumaşlar daha konforlu bir kullanım sunar. Kumaş, polyester veya naylondan üretilmişse ya da kumaş yüzeyi bu malzemelerle kaplanmışsa, rüzgar ve su geçirmezlik özellikleri de devreye girer. Kumaşın her iki tarafının naylonla kaplandığı çeşitler daha dirençlidir ve esnemez. İçeriğinde pamuk bulunduran türler ise hava transferine izin veren yapıya sahiptir. 
- Yırtılmaz kumaş olarak bilinir. 
- İnce bir kumaştır. 
- Çok ağır bir kumaş değildir. 
- % 100 polyester, naylon olanlar veya dış yüzeyi bunlarla kaplananlar rüzgar geçirmez. 
- Lekelere karşı dirençlidir. 
- İçerisinde pamuk karışımı olanlar nefes alabilir. Bu sebeple iç giyimde pamuk karışımı dış giyimde % 100 polyester veya naylon kullanılır. 
- Kumaş üzerinde önlü ve arkalı naylon kaplama olan modelleri vardır. Bu modeller daha kalitelidirler ve esnemezler. 

Ripstop kumaş nerelerde kullanılır 
Sağlamlığın hayati önem taşıdığı hemen hemen her alanda ripstop kumaş kullanılmaktadır. Endüstriyel alan, bunların başında gelmektedir Kesilme, delinme gibi mekanik risklerin söz konusu olduğu iş ortamlarında ripstop kumaştan üretilen vücut koruyucu donanımlar, vücudun risk unsurlarına maruz kalmasını önler. Tabiatın zorlayıcı koşullarına karşı mücadeleyi gerektiren durumlarda da ripstop kumaşlar kullanılmaktadır. Doğa sporları ve kamp için gerekli donanımda ripstop kumaş, delinme ve kesilmeye direncin yanı sıra, rüzgâr, yağış ve soğuğa karşı da koruma sağlar. Bunların yanı sıra, askeri amaçlı giyim, medikal giyim, paraşütler, otel ve restoranlarda da bu üstün özellikli kumaşa rastlanmaktadır. Ripstop kumaş yalnızca kıyafetlerde değil, sırt çantası gibi taşıyıcı ürünlerde de kullanılır. Giyim sektöründe de tercih edilebilen bir kumaştır. Özellikle asker ve polis kıyafetlerinde kullanılır. Kaban ve parkalarda % 100 naylon veya polyester olanlar tercih edilir. Bu sayede ürün hem rüzgâra hem suya karşı dayanıklı olur. 

2 yorum:

Ripstop ve paraşüt, peki paraşüt nedir tanımlamak gerekirse; paraşüt, bir nesnenin atmosferdeki hareketini sürükleme oluşturarak veya ram hava paraşütlerinde olduğu gibi aerodinamik kaldırma oluşturarak yavaşlatmak için kullanılan ürünlerdir ve bu ürünlerde paraşüt ipleri ve paraşüt kumaşı önemli bir yer tutmaktadır.

Ripstop kumaş kullanım alanları: mont, ceket, tulum, pantolon, yelek, şapka gibi dış giyim ürünleridir.