Tekstil ve Moda

Retro Nedir, Retro Giyim Tarzı Ne Demek

Retro abir bakıma modada flashback olarak değerlendirilebilir. 
Retro, Latince geri veya geriye anlamına gelen bir kelimedir. Retro akımı, moda alanında geçmişe ait parçaları ifade eden modada belirli bir dönemde yaygın olarak kullanılan aksesuar ya da kıyafetlerin yeniden popülerleşmesi ve yeniden kullanılması anlamına gelir. Modada retro akımı geçmişe dönüş eğilimi için kullanılır. Latincede geriye doğru anlamına gelen retro, giyimde de kendisine yer bulan bir akım. Retro akımı, geçmişte bir dönem moda olan kıyafetlerin yeniden moda olmasıyla ortaya çıkmıştır. Retro moda akımı yakın geçmişteki parçaların günümüzde tekrar kullanılmasıyla moda olmuştur. 

Retro, en temel ifade ile yakın geçmişte trend olmuş moda akımlarını yeniden üreten, türeten bir tarzdır. Kabul gördüğü şekliyle, bir tarzın ya da tasarımın retro olarak adlandırılması için en az 15 ila 20 sene önceye ait olması gerekir. Sözlükteki anlamı geriye dönüş olan retro, eski tarzı çağrıştırmakla birlikte içerisinde modern birtakım yenilikleri de barındırabilir. Bu tasarım stilinin oldukça geniş bir kullanım alanı mevcuttur. 
Retro moda, eskiden moda olanın yeniden güncellenmiş haliyle gelmesidir. 
Retro modası; tekstil, mobilya, mimari, sanat ve daha pek çok alanda kendini gösterir. Evler, bahçeler, ofisler yani tüm yaşam alanlarında yansımasına rastlanabilir. Duvar renginden dekoratif aksesuarlara, kıyafetlerden oda tekstil ürünlerine ve hatta elektronik cihazların dış görünümlerine değin pek çok materyale kolaylıkla adapte edilebilir. Modası asla geçmeyen retro giyim tarzı, geçmişe yönelik nostalji arayışında olanların bilhassa ilgisini çeker. 
Retro tarzı, geçmiş yılların trend, moda ve kültürünün taklididir. 
Moda terimi olarak, geçmiş yıllarda belli bir döneme ait olan ve yaygın biçimde tercih edilmiş giyim ürün ve aksesuarlarının yeniden türetilmesi, üretimi, kullanımı ve popülerleşmesini ifade eder. 1990'lı yıllara damgasını vuran jean modasının yıllar sonra tekrar popülerleşmesi buna en iyi örnektir. Geniş bir etki alanı olmakla birlikte retro stilin en fazla karşılaşıldığı mecralardan biri, giyim sektörüdür. Çoğunlukla sanat akımlarının ve yaşam biçimlerinin şekillendirdiği geçmiş tarzlar retro stil ile yeniden canlandırılarak yepyeni anlamlar kazanır. Hem zengin bir içerik hem de ideal dışa vurum olanağı sunması pek çok kişi için cezbedicidir. Retro modasının en önemli özelliklerinden biri, güncel modaya nazaran daha abartılı olmasıdır. Fötr şapkalar ya da yüksek bel pantolonlar bu duruma örnek olarak verilebilir. Eski dönem elbiseler, pantolonlar, montlar, şapka ve etekler modaya bağlı olarak farklı tarzlarda üretilir ve mevcut dönemin ambiyansını şekillendirir. 
Retro tarzı kıyafetler. 
Örneğin, 1980'ler ve 1990'larda moda olan parçaların günümüzdeki tasarımlara uyarlanarak kullanılması retrodur. Bu akım, daha çok günlük hayatta etkisini göstermektedir. Her dönemde; puantiye, çan ve pileli etekler; kabarık ve kâküllü saçlar, değişik şekillerde pantolon paçaları daha çok tercih edilir.

3 yorum:

Retro nedir kısaca: Sıklıkla karşılaşılan kavram vintage ile karıştırılır. Retro, eskiye dönme ve o dönemi yaşama demektir.

eski moda olarak bilinen giyim tarzı

Merkür retrosu olarak akıllarda kalan moda terimi de olan sözcük