Tekstil ve Moda

Parizyen Nedir, Parizyen Moda Ne Demek

Parizyen, Paris'li kadınların yaşam tarzından esinlenerek ortaya çıkmış bir stildir. 
Parizyen (Parisian), Fransız kadınların giyim ve yaşam tarzlarını ifade etmek için kullanılmakta olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Özenilmemiş gibi görünen rahat, salaş ve günlük kıyafetler olarak bilinen parizyen stil aynı zamanda şıklığı da geri plana atmayan bir tarz olarak ifade edilebilir. Parizyen stilde abartılı aksesuarlar ve cesur dekolteler yer almaz. Öne çıkarılması amaçlanan unsur görsel bir maske değil bireyin yaşam tarzıdır. Bu nedenle parizyen modayı uygulamak son derece basittir. 

Stil olarak parizyeni tercih eden kadınlar, makyaj ve saç konusunda da tutarlı bir davranış sergilerler. Çok renkli bir makyajın bu görünümde yeri yoktur. Hatta makyaj yapmamak doğal olmak bile bu tarzın gerekliliklerinden biri olarak gösterilebilir. Hafif tonlarda yapılan bir makyaj ve ten ile uyumlu pastel tonlarda bir ruj ile öne çıkarılmayan dudaklar ve günlük bir saç stiliyle tamamlanabilir. Saçlarda kusursuzluk aranmadığı gibi kuaförden çıkmış gibi bir görüntü beklentisi de söz konusu değildir. Saçlarda doğal duruş, stilin önemli detaylarından biridir. 
Parizyen giyim için bazı aksesuarlar; ressam şapkası gibi bu stilin tamamlayıcı öğelerindendir. 
Parisian olarak da bilinen Parizyen stil genel olarak bir giyim biçimini ifade eder. Ama gerçek anlamda bir yaşam tarzıdır. Fransa’da yaşayan, Parisli kadınların yaşam tarzından ortaya çıkmış bir stildir. Öyle ki stilin adı bile Parisli, Paris'e ait olan anlamında parisian olarak kalmıştır. Ayrıca Paris'li kadınlardan kaynaklı bir şekilde ortaya çıkması da Paris'in modanın başkenti olarak anılmasını haklı çıkaran detaylardan biridir. Parizyen giyim stili, bir yaşam tarzının temelini oluşturan bakış açısıyla şekillenen kombinleri içerir. Yani burada asıl konu bir kıyafet kombini oluşturmak değildir. Konu hakkında, hayata karşı sergilenen Parizyen davranış tutumları doğrultusunda bu fikrin kıyafetlere yansıması gibi bir yorum yapılabilir. Fikrin temelinde ise doğallık, yalınlık ve rahatlık bulunur. Dolayısıyla giyim tarzına yansıtılması da aynı ölçüde doğallıkla gerçekleşir. 
Parizyen davranış tutumları ve fikrin temelinde ise doğallık, yalınlık ve rahatlık bulunur. 
1940'lı yıllarda Pariste ortaya çıkan ve köklü bir geçmişi olan parizyen stilin temelini oluşturan parçalar ise kumaş pantolonlar, bluzlar ve ceketler oluyor. Ceketler; salaş, rahat ve kullanışlı parçalar olarak bu stilde yer alıyor. Bunların yanı sıra kaba gözlükler, eldivenler, el çantaları, tek takı ve hafif ve iddialı olmayan bir makyaj da, parizyen stilin temel taşlarını oluşturuyor. Tek çizgili parça ya da tek renk oluşturularak tercih edilen kıyafetler, cool görünümü artırmaya yardımcı oluyor. Bu tarz bir stil genellikle sonbahardan kışa geçişte tercih edilse de, yaz sezonu için de Paris sokaklarında görülebiliyor. Bu da, aynı parçaların ince kumaşları ile sağlanıyor. 

Sokak modasında oldukça gözde olan parizyen stili, Paris sokak modasını ifade etmektedir. Kumaş pantolonlar, ceketler, uçuşan etekler ve bluzlar parizyen stilin temelini oluşturmaktadır. Parizyen tarz, Fransız kadınların giyim ve yaşam tarzlarını ifade etmek için kullanılmakta olan bir kelime olarak ifade edilebilir. 

Modanın başkenti olarak kabul edilen Paris, şehir sokaklarında her iki kadından birinin uyguladığı bir stile sahiptir. Bu nedenle, Paris sokak modası haline gelen parizyen stili, gündelik giyimde de kendisine yer buluyor. 

0 yorum: