Tekstil ve Moda

Kloropren Nedir

Kloropren Kauçuk (CR Elastomer) 

Kloropren monomerinin polimerizasyonu sonucunda üretilen sentetik bir kauçuktur. Klor atomu sayesinde kloropren kauçuk alifatik karakterlerli yağlara dayanımı çok iyidir. Kristalizasyon eğiliminden dolayı hiçbir bileşen katılmadan bile tatmin edici mekanik özellikler gösterir. Soğuğa dayanımı, kristalizasyon özelliğine ve camsı geçiş sıcaklığına (-45ºC) bağlıdır. Takviye katkılarla hazırlanmış karışımlarda ise çok uzun kopma dayanımına, aşınma direncine ve tekrarlanan esneme dayanıklılığına sahiptir. Dış hava şartları ve ozona direnci yüksektir. 

Ürünün ısı dayanımı yaklaşık 125 °C'dir. Alkol dayanımı iyi, metallerle yapışması ise mükemmeldir. 

-40°C'ye kadar düşük sıcaklık dayanımı bulunmaktadır. Keton dayanımı güçlü olmamakla beraber gaz geçirgenliği zayıftır. Ozon dayanımı ve dielektrik direnci çok iyidir. 

Asitlere karşı dayanımı ve yırtılma dayanımı iyi derecede olup baz dayanımı çok iyi değildir. Ayrıca aşınma dayanımı çok yüksek olup, yağ direnci ve su dayanımı standartlardadır. 

Kloropren kauçuğun piyasadaki birçok doymamış elastomerden farklı olarak kükürt ile vulkanize gerçekleştirmez. Genellikle Kloropren kauçuğun vulkanizasyonu için çinko oksit, magnezyum oksit ve peroksitlerde kullanılır. 

Kloropren kauçuğun kullanılabildiği belli alanlar şu şekildedir;
- Otomotiv sektöründe 
- İnşaat ve makine sanayisinde 
- Su bazlı yapıştırıcılarda 
- Eldiven ve balon gibi ürünlerde 
- İnşaat sektörü 
- Titreşim sönümleyici motor parçaları (torsiyonel damper) 
- Kablolar, toz lastikleri ve sızdırmazlık ürünleri 
- Ekstrüzyon yöntemi ve kalıplama ile üretimi yapılan ürünler 
- Dalgıç kıyafetlerinde ve dizüstü bilgisayar kılıflarında kullanılan darbe emici köpük levhalarında 
- Köprü imalatında kullanılan taşıyıcı tabakalarda. 

0 yorum: