Tekstil ve Moda

Konveksiyon (Taşınımla) Kurutma Nedir, Konveksiyon Kurutma İşlemi

Tekstil kurutma makinesi. 
Konveksiyon kurutma ya da taşınımla kurutma (convection drying), temel olarak ısıtılmış ve nem içeriği az olan havanın, kurutulacak nemli tekstil mamulü ile çeşitli şekilde irtibatlandırılarak kurutulmasıdır. Nemli tekstil mamulünden havaya kütle transferinin gerçekleştiği taşınımla kurutma, özellikle hassas yüzeyli kumaşların kurutulmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Taşınımla (konveksiyon) hareket eden gaz veya sıvı ile ısının bir yerden diğer yere taşınmasına denir. Doğal konveksiyon, sıcaklık farklarından oluşan yoğunluk farkları dolayısı ile oluşur. Sonuçta sıcak hava soğuk havadan daha az yoğundur; sıcak hava soğuk havaya göre yukarıya hareket eder. 

Konveksiyon kurutma, genellikle gaz halindeki bir maddedeki (örneğin havadaki) ısının, bu gazın kurutulacak olan mamule değerek geçmesi sırasında mamule, mamuldeki su buharının da kurutma gazına transferidir. 

Konveksiyon kurutma, ısıtılmış ve alabildiğinden çok daha az nem içeren havayı veya başka bir gazı, yaş tekstil ürününe çarptırarak geçirmektedir. Bu değme esnasında madde ve ısı transferi gerçekleşir. Bunun sonucunda da tekstil ürünündeki nemin bir kısmı kurutma gazına veya havaya geçer. 

Konveksiyonla kurutma, sıcak kurutma gazının nemli tekstil mamullerine teması ile uygulanan bir kurutma yöntemidir. Bu kurutma sırasında iki taraflı bir ısı ve kütle transferi meydana gelmektedir. 

- Sıcak kurutma gazından nemli tekstil mamulüne doğru ısı transferi gerçekleşmektedir. 
- Nemli tekstil mamulünden kurutma gazına doğru da su buharı transferi gerçekleşmektedir. 

Isı ve su buharı değişimlerinin gerçekleşebilmesi için liflerin yüzeyindeki ince hava sınır tabakasının aşılması söz konusudur. Dolayısıyla bu sınır, tabaka ne kadar ince olursa bu değişim hızı, dolayısıyla kurutma hızı o kadar artar. Sıcak hava, kumaşa paralel olarak püskürtüldüğünde kumaşı yalayıp geçeceğinden sınır tabaka en kalın olmaktadır. Sıcak hava kumaşa alttan ve üstten dik olarak püskürtüldüğünde sınır tabaka kalınlığı azalmakta, sıcak hava kumaşın içerisinden geçirildiğinde ise en ince olmaktadır. Dolayısıyla bunların içinde en seri kurutma, sıcak havanın kumaşın içerisinden geçirildiği kurutucularda sağlanmaktadır. 

2 yorum:

namıdiğer sıcak hava kurutma tekniği olarak da bilinen kurutma sistemi

konvektif kurutma yöntemi ya da konveksiyonla kurutma önemli ölçüde daha yüksek kuruma hızı ve daha fazla nem uzaklaştırılması sağlar.