Tekstil ve Moda

Kepenek Nedir, Kepenek Ne İşe Yarar

Kepenekler, çobanlar için yerine göre; kaban, minder, yorgan ya da yatak işlevi görür. 
Kepenek (shepherd coat), çobanların omuzlarına aldıkları, vücudu saran; dikişsiz, kolsuz, keçeden üstlüktür. Boyun ve baş dışında vücudu örter. Diz kapağına kadar uzamaktadır. Rengi genellikle kirli beyazdır. Bazı kepeneklerin sırt veya ön taraflarında çeşitli motifler yer alır. 
Çoban kepeneği % 100 yünden üretilmektedir. 
Kepenek, keçe kumaştan üstlüğe verilen isimdir. Genellikle çobanlar tarafından soğuktan, sağanaktan, kardan hatta sıcaktan korunmak için kullanılır. Çobanın bir nevi çadırı, evidir de denilebilir. Kaba koyun yünlerinden, biri sırtta, ikisi önde, birde başlık olmak üzere 4 parçadan yapılır. İkisi yanlarda, ikisi de yanlarda dört düz dikişi vardır. Ayakların üstüne kadar inen kepeneğin önünde düğme yoktur. Bazı modellerde sağda ve solda bulunan ipler düğümlenerek önü kapatılır. 

9 yorum:

kepenek ne demek diyeceğime kepemek ne demek demiştim bir keresinde

Dedemin kepeneği vardı. Biz de küçükken içine girerdik. Oldukça kalın ve ağır yapısıyla çok sıcak tutardı tabi biz için de kaybolurduk.

İngilizcesi shepherd coat olan giysiye denir.

Turkish shepherd wearing a traditional coat made from sheep hairs

Çoban giyeceği nedir ne işe yarar sorularına cevap olmuş

kepenek fiyatları çok mu pahalı kepenek anlamı nedir ki bu kadar talep var

Kepenek ile yatmak için anadolu'da çok çeşitli teknikler vardır, bunlardan biri olan kepenek kullanımı olan kartal kanadını esaslı çobanlar yapar ayağına dolar baş kısmını aşağı büker içinde nefes bile zor alınır.

Değerlerimize sahip çıkıp gelecek nesillere aktarmalıyız. Kepenek küçükbaş hayvancılıkla uğraşanlar için gerçekten çok önemli. Teşekkürler.

Kepenek altında er yatar anlamı: görünüşe aldanmamak gerektiği, bazen sıradan ve basit görünen şeylerin altında değerli ve kıymetli şeylerin ya da kişilerin olabileceğini belirten bir atasözüdür.