Bindallı, genellikle mor kadifeden yapılmış ve üzerine sırma ile kabartma dal, yaprak, çiçek işlenmiş kadın giysisi ya da örtüye denir.
Atlas kumaş veya kadife kumaş üstüne, sırma, kılaptan veya sim ile, serpme dal, yaprak, çiçek motifleri işleyerek elde edilen işlemeli elbiselerdir bindallılar. Bunlar için genelde, koyu kırmızı, mor, lacivert ve benzeri koyu renkli kumaşlar seçilir. Gelinlik, önemli günlerde giyilen özel giysiler ve örtü yapımında kullanılan bindallının kültürümüzde önemli bir yeri vardır.
Çağımızda kumaşın kendisinden çok, kıyafetin adı olarak bilinmektedir. Bindallının ismi yöreden yöreye değişir. Bazı yörelerde Bindallıya Maraş işi, sırma ya da sim işi de denilir.
Bindallının Tarihçesi
Bindallı, kartondan hazırlanan motiflerin, kadife, çuha, atlas, keçe, kumaşlarının üstüne aplike yöntemiyle, altın, gümüş, sim (ipek ipliğin üstü gümüş ince tel sarılmış şekli) veya altın, gümüş kaplamalı bakır tellerin kartonun üzerinden iğne ile sarma usulü ile geçirilmesi yoluyla yapılır. Bu tür kumaşlara, yaygın olarak kullanıldığı yerler olan gelin elbiseleri, gelin yatağı veya sünnet yataklarının, yorgan, yastık takımlarının üzerine yapılan çiçek ve dallı motiflerin, elbisenin veya yatak takımının tümünü kaplamasıyla meydana gelen güzel ve zengin görümünden ötürü bindallı adı verilmiştir.
Bindallı sanatının geçmişi 14.-15.Yüzyıllara kadar gitmektedir. Ancak, o devirde elle dokunmakta olan kadife ve atlas kumaşların yapılışları ve kullanılan tel ile teknik bütünüyle farklıdır. Bir de Kaftan vardır Kına gecelerinin olmazsa olmazı. Kaftanın son senelerde tekrar gündeme geldiğine ve gelin adaylarının kına gecelerinde bu alışılmış kıyafetle boy gösterdiğine tanık oluyoruz.
Bindallı ile kaftan çok kıyaslanır. Peki bu farklara beraber bakmak ister misiniz?
Bindallı ve Kaftan Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Bindallıda daha canlı renkler kullanılırken kaftanda daha koyu tonlar tercih edilmektedir.
- Bindallıda genelde sade işlemelere yer verilirken, kaftanda daha yoğun Osmanlı motiflerini anımsatan işlemeler bulunur.
- Kaftanın kumaşı daha kalın ve değerli iken, bindallının kumaşı daha incedir.
- Kumaşı daha hafif olduğu için yazın yapılacak kına organizasyonlarında bindallı, daha kalın kumaşa sahibi olduğu için de kışın yapılacak organizasyonlarda kaftan tercih edilebilir.
- Gösterişli bir kına gecesi için bindallı yerine daha çok kaftan tercih edilmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder