Tekstil ve Moda

Geri Dönüştürülmüş PET, r-PET Nedir (PET Şişelerin Geri Dönüşümü)

PET çok çeşitli ürünleri paketlemek için şişe, kap gibi ambalaj malzemesi olarak kullanılır. 
Geri dönüşümlü PET (R-PET), saf PET için iyi bir alternatiftir ve çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Tekstil sektöründe polyester en çok kullanılan lif çeşitlerinden biridir. Polyester temel olarak petrol kaynaklı bir malzemedir ve günümüzde geri dönüşümü çeşitli teknolojilerin (mekanik, kimyasal ve termal) kullanımı ile oldukça gelişme göstermiştir. 

Tekstil alanında geri dönüşümlü olarak kullanılan polyester liflerinden birisi r-PET olarak isimlendirilen ve pet şişe atıklarından geri dönüştürülerek elde edilen lif grubudur. Mekanik geri dönüşüm işleminde temel olarak pet şişeler toplanmakta, sınıflandırılmakta, yıkanıp kurutulmakta ve eriyik halde lif olarak çekilmektedir. Geri dönüşüm işleminin sonunda elde edilen lifler iplik formuna getirilmektedir. r-PET lifleri geri dönüştürülmüş olmaları sebebiyle hammadde tüketimi, su ve enerji tüketiminde oluşturdukları düşük maliyetler, büyük bir avantaj sağlamaktadır. r-PET liflerinin üretiminde gerçekleştirilen su ve enerji tüketimi normal polyester üretimindeki tüketime göre çok daha az olmaktadır. Ayrıca karbon salınımının düşük olması (naylondan % 90, polyesterden % 75, organik pamuktan % 50 daha düşük karbon salınımına sahiptir) ve daha az oluşum enerjisi ile çevre dostu liflerdir. 

8 yorum:

PET Gıda ve gıda dışı ürünler için iyi ve ucuz ambalaj çözümleri sunuyor.

Üreticiler güvenli, güçlü, şeffaf ve çok yönlü bir ambalaj çözümü olduğu için PET'i seçer. Müşteriler güvenli oluşu, hafifliği, yeniden kapanabilirliği, kırılma direnci ve geri dönüştürülebilir olduğu için PET'i tercih ediyor. Bir pet ambalaj % 100’e kadar geri dönüşümlü PET malzemeden yapılabilir ve bu malzeme tekrar tekrar kullanılabilir.

PET polietilen tereftalattır. Bir plastik reçine ve polyester en yaygın türüdür. İki monomer - modifiye etilen glikol ve saflaştırılmış tereftalik asit - polietilen tereftalat adlı bir polimeri oluşturmak üzere birleştirilir. PET 1941 yılında İngiltere’de keşfedildi ve patenti alındı.

rpet geleceğimizdir, bütün ürünler geri dönüşümlü olacak ve her şey yeniden kullanılacak ve çevre kaynakları korunacaktır.

geri dönüştürülmüş plastik şişeler artık elbise ve giysi üretiminde kullanılmaya başladı ve giderek de yaygınlaşacak.

Polietilen tereftalattan yapılan şişeler geri dönüştürülebilir, yeni şişeler ve kaplar, termoform paketleme, çemberleme bandı ve ayrıca halı ve giyim gibi elyaf uygulamalarında da kullanılır.

Temelde iki tür PET vardır; APET (Amorf PET) ve CPET (kristal PET). Bu iki malzemenin bileşimleri farklı olmasına rağmen aynı fiziksel özelliklere sahiptirler.

recycled pet ne demek, rpet nedir, geri dönüştürülmüş pet nasıl yapılır,