Tekstil ve Moda

Pike Kumaş Nedir, Pike Kumaş Özellikleri

Pike kumaşlar, 
Pike kumaş, (Alm. Pikeeware, f; Fr. tricot piqué, İng. pique fabric), örmecilikte tek ya da çift iğne yatağı kullanılarak, ilmek ve askı, ilmek ve atlama ya da ilmek, askı ve atlama şeklinde desen elemanlarının farklı kombinasyonları ile oluşturulan örme kumaş yapısına denir. 

Pike örgü, çeşitli iplik sistemleri kullanılarak kumaşta kabarık yollar, çizgiler ya da motifler oluşturulan örgülerdir. Pikeler, lacoste kilit ve iğne dizilişleriyle, özellikle tek plakalı örme makinelerinde ilmek ve askı hareketleri ile oluşturulan bal peteğine benzer özel yapıda askılı bir örme kumaş çeşididir. Lakost, genellikle merserize pamuktan veya polyester/pamuk karışımı iplikten üretilen sık ilmekli tişört ve spor üst giyiminde geniş olarak kullanılan bir kumaştır. Tenis gömleklerinden tanınan bu tip ilmekli kumaşlar, piyasada tek iğneli pike olarak da bilinir. Örme esnasında makineye bağlanan elastan ipliklerle kumaşa esneklik kazandırılabilir. Kabartmalı kumaştan yapılan yatak örtülerine de pike denilmektedir. Pikeler döşemelik, perdelik, örgü ve giysi yapımında kullanılır. 

3 yorum:

Pike, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan pike kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan pike kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Pike kelimesi ne demek, TDK'ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar cevabı bulmak üzeresiniz. Peki, pike kelimesi ne demek, TDK'ye göre anlamı nedir? Pike kelimesinin kökeni ne, pike kelimesinin kaç anlamı var? İşte, TDK bilgileri ile merak edilenler…

PİKE NE DEMEK, NEDİR? TDK'YE GÖRE ANLAMI
Pike kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Pike, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre pike kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Kabartmalı pamuklu kumaş,
- Bu kumaştan yapılan yatak örtüsü,
- Bu kumaştan yapılan,
- Uçağın yüksekten, hedef üzerine büyük bir açı ile inmesi,
- Uçağın yüksekten hedefin üzerine dik olarak saldırması,
- Yüksek bir yerden suya dik olarak dalma,
- İyi ayrılamama sebebiyle un veya irmik içerisinde kalmış olan, gözle görülebilen, iri ve koyu renkli kepek vb. parçacık anlamlarına gelir.

PİKE KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Yarım saate varmadan evdeki bütün çarşaflar, pikeler, yorganlar, yastıklar salonun ortasına yığılmış oluyordu.
- Gece sıcak olduğu için üzerine yalnız ince bir pike örtü örttük.

PİKE KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER
- pike yapmak

Pike nedir kısaca: Bir örgü tipi.

pike kalın yapılı ve esnek dokulu bir kumaş türüdür genellikle yatak örtüsü olarak kullanılır.