Tekstil ve Moda

Aplike Nedir, Aplike Kumaş Ne Demek

Aplike tekniği ile süsleme yapılması. 
Aplike (Alm. Applikation, Fr. appliqué, İng. applique), düz ya da desenli bir kumaştan kesilmiş motiflerin, süsleme amacıyla bir başka kumaşa yerleştirilerek kenarlarının nakış yöntemiyle sabitlenmiş haline denir. 

Aplike, giysi parçalarının üstüne tutturulan, dikilen veya yapıştırılan amblemler, kesilmiş kumaş şekilleri, figürler veya motiflerdir. Aplike yöntemi, düz ya da desenli, işlemeli bir kumaştan kesilmiş motiflerin bir başka kumaş üzerine uygulanması, işlenmesi ve dekoratif amaçlarla dikilmesi işlemidir. 

Aplike, düz yahut desenli kumaşlardan kesilen parça motiflerin çeşitli dikim teknikleri ile başka bir kumaşa birleştirilmesi süreci olup; elde çizilip, keserek kumaşa dikilebileceği gibi bilgisayarda hazırlanmış bir desen de aplike edilebilir. Kırkyamadaki temel tekniklerden olan aplikenin oldukça geniş bir uygulama alanı mevcuttur. En yaygın kullanım alanlarından biri de giyimdir. Çanta, kemer, şapka gibi aksesuarlarda, çocuk ve yetişkin giyiminde, telefon kılıfı ve gözlük kılıfı gibi diğer aksesuarlarda kullanılır. Aplike ile en fazla karşılaşılan bir diğer alan da ev dekorasyonudur. Perde, masa örtüsü, banyo ve mutfak alanındaki tekstil ürünleri, yatak örtüsü, yastık, pano ve duvar süslemelerinde aplike sıkça tercih edilir. Kullanılan araç - gereçler ile dikkat edilmesi gereken hususlar aplikede önem arz eder. Fon kumaşlar, renkli kumaşlar, iplik, makas, dikiş iğnesi ve elyaf gibi malzemeler aplike sürecinde gereklidir. 

Desen olarak doğa, manzara, insan ve hayvan figürleri, geometrik şekiller oldukça fazla tercih edilir. Aplikede fotoğraflardan, boyama kitaplarından ve hatta çocuk kitaplarından faydalanılabilir. İstenilen ve aplikeye uygun olan materyaller dilenen desenlerle süslenebilir. Fon ya da aplike yapılacak kumaşların aynı nitelikte olması gerekir. Kullanım yerine göre yıkanması ve ütülenmesi de önem arz eder. Aplike sürecinde ayrıca yıkandığında boyası çıkmayan kumaşları ya da yıpranmış kumaşları kullanmamak, kumaş kalınlığına uygun iplik seçmek, aplike niteliğine göre tela seçmek, kumaş kayganlığını hesap etmek, desene göre dikim ve nakış iğnesi seçmek gibi noktalara da dikkat etmek gerekir. Aplike elde ve makinede olmak üzere iki şekilde yapılır. Elde yapılan aplike, açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Açık türünde aplike, kumaş materyaline pay vermeden kesilir. Kapalı aplikede ise kumaşa pay verilerek kesim yapılır ve kenar payları içeri doğru kıvrılarak kumaşa tutturulur. Açık ve kapalı aplikeler makinede de rahatlıkla yapılabilir. Yapışkan aplike, gölgeli aplike, celtic aplike, ters aplike gibi pek çok türü bulunur. 

5 yorum:

Aplike yöntemi nedir nasıldır: Düz veya desenli bir kumaştan kesilmiş motiflerin bir başka kumaşa işlenmiş durumudur.

düz ya da desenli, işlemeli bir kumaştan kesilmiş motiflerin bir başka kumaş üzerine uygulanmış halidir ve işlenmiş durumuna aplike kumaş denir.

aplike dikiş nasıldır, aplike kumaş nedir, aplike tekniği nasıl yapılır, aplik elbise nedir

APLİKE: Herhangi bir tekstil kumaşından figür kesilerek, başka bir kumaşa tutturulması tekniğine denir. Bu birleşim sonucu ortaya çıkan tasarım, aplikeli tişört veya aplikeli etek olarak nitelendirilir.

aplike nakış bence çok güzel aplike elbiseler hoşuma gidiyor