|
Biye, dikişlere sağlamlık verirken göz alıcı bitmiş bir kenar yaratır. |
Biye ya da kenar şeridi (Alm. Biese, Paspel, Fr. passepoil, İng. edge piping; piping; welt), kenar temizleme ya da süsleme amacıyla giysinin yaka, kol, etek çevresine kendi kumaşından ya da başka kumaştan geçirilen ince şeritlere denir. Biyeler; giysilerin yaka, etek ve kol çevrelerine başka bir kumaştan ya da kendi kumaşından geçirilen ince şeritlerdir.
Genellikle kadın giysilerinde tercih edilen biyenin kullanım alanı oldukça geniştir. Hazır giyimde ve tekstilde aşınma ve bozuklukları gidermek için ya da materyale hoş bir detay katmak için yaygın biçimde tercih edilir.
Giysilerde
süsleme veya temiz bir görünüm amacıyla giyim parçalarının çeşitli yerlerine
geçirilen verev bantların; tek kat biye, çift kat biye ve şerit biye olarak uygulama şekilleri bulunur.
Aksesuar olarak işlenen biyeler son derece şık bir görüntü sunar. Mutfak ve iş önlüklerinin boyun kısımları ve kenarları, havlu ve çarşafların kenarları, çanta kenar ve kulpları, forma ve eşofman kenarları biye yapmaya son derece uygundur. Esnemeyen
kumaş kullanılarak üretilen biyeler birbirine eklenerek uzatılabilir niteliktedir. Bu parçalar tasarım amaçlı olduğu gibi temizlik amacıyla da kullanılabilir.
Çoğunlukla metre işi satılan biyeler; farklı renk, desen, genişlik ve
doku seçenekleri ile tüketiciye sunulur. Biyeler fitilli biçimde de hazırlanabilir ve fitilli biyeler, içerisinden ip gibi bir materyale geçirildiğinden dolgun bir görüntü sunar. Biye dikiminin farklı metotları bulunur. Kullanım alanına göre hangi yöntemin tercih edileceği farklılaşabilir. Bununla birlikte biyenin yapım aşaması da değişkenlik gösterir. Ne amaçla ve nereye yapılacağı göz önünde bulundurularak kumaşa çeşitli kesim teknikleri uygulanır. Uzun olması ya da farklı desenli kumaşlarla bütünlük oluşturulması isteniyorsa parçalar hazırlanarak birleştirilir ve dikilir. Dikiş aşamasında özenli davranmak gerekir. İşlem tamamlandıktan sonra
dikiş yerlerinin düzeltilip ütülenmesi düzgün bir görüntü sağlar. Tekstil ürünlerinize yeni bir görünüm kazandırmak, şık ve estetik biçimler vermek istiyorsanız, ana materyalinize uygun biyeleri tercih edebilirsiniz. Biyeleri satın alacaksanız ya da evde kendiniz hazırlayacaksanız; biye boyuna, genişliğine, kesim açısına ve kumaş kalitesine dikkat etmeniz avantaj sağlar. Doğru malzemeler, doğru kesim, iğneleme ve dikim teknikleri ile istenilen tarzı en iyi biçimde yansıtmak mümkündür.
7 yorum:
Biye; yastıklar, sandalye minderleri, koltuk kılıfları, elbise ve çantalar gibi dikiş projeleri için de güzel bir detaydır. Pek çok türde hazır kenar süsleri ve biyeleri tuhafiyelerde bulabilirsiniz. Ancak bazen daha özel dokunuşlar için kumaş ve renklerin uyumunu sağlamak amacıyla kendi biyenizi verev kumaştan yapabilirsiniz.
Biye ne demek: Kol, yaka, etek vb. giyside kenarlara geçirilen aynı ya da başka kumaşla dikilen ince şerit.
biye ne demek,biye dikim nasıldır,biye kumaş nedir,biye dikiş nedir,
Biye kenar temizleme, dikiş örtme ve süsleme amacı ile bant geçirme amacıyla kullanılan şeritlere denir
biyenin kullanım yerine göre genişlikleri değişir.
giysi, yaka, kol, etek çevresine kendi kumaşından veya başka kumaştan geçirilen ince şeride sahipse biyeli denir
Şerit (Piping): Verev kesilen kumaş şeritlerinden yapılan, ister düz, ister yuvarlak bir biye oluşturmak için yerleştirilmiş bir kordon ile yapılır; özellikle yumuşak mefruşatlar olmak üzere bir dizi giysi parçasında kullanılır.
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.