Tekstil ve Moda

Beyaza Alternatif Renkli Pamuklar Görücüye Çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal araştırmalar kapsamında renkli pamuk geliştirildi. 
Renkli pamuk (Alm. naturfarbige Baumwolle; Fr. coton naturellement coloré, İng. naturally colored cotton), genetik yapısı nedeniyle, tarlada genellikle kırmızı, kahverengi ya da yeşilin tonlarında yetişen pamuklara denir. 

Türkiye'de sarı gelin ve gelincik adı verilen, tamamen doğal ve renkli yeni 2 tür pamuk üretimine geçiyor. Pamuğun alışılagelmiş beyaz rengine ek olarak yapılan çalışmalar sonucunda sarı gelin ve gelincik adıyla bir tanesi koyu, diğeri açık kahve olmak üzere, iki doğal renkli pamuk türü tekstil pazarına sunuluyor. Böylece kumaş üretiminde, boya olmadan, tamamen doğal ve renkli pamuk kullanılabilecek bu da boya kullanımı azaltarak insan ve çevre sağlığını etkileyen kimyasal kullanımı düşürecek. 

Beyaz altın olarak bilinen pamuk rengini değiştiriyor; artık beyaz değil 

Halen altın olarak tanımlansa da artık o kadar beyaz değil. Ancak halen doğallığını korumakta. Pamuğun renk değişimi doğal özelliklerini kaybetmeden sağlandığı için çalışmalar doğal renkli pamuklar olan sarı gelin ve gelinciğe yakın zamanda kardeş gelebileceğini belirtiyor. Çevreye olan etkilerin azaltılması ve boyama maliyetlerinin düşürülmesi nedeniyle üretiminin artırılması gündeme gelebilecek. 

3 yorum:

pamuklar renkli ve aynı zamanda doğal da olabiliyormuş demek ki

renkli pamuk nedir, renkli pamuk türleri, iki yeni pamuk çeşidi, renkli ve doğal pamuklar ortaya çıktı, renkli pamuk üretildi

vay be neler ortaya çıkacak daha ama renkli lifler fikri güzel