Tekstil ve Moda

Polyamid Kumaş Nedir, Polyamid Kumaş Özellikleri

Polyamid kumaşlar, güçlü ve dayanıklı olması ile bilinir. 
Polyamid ya da poliamit (naylon) kumaşlar dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Keçeleşme, tüylenme, aşınma, iz yapmaya, kirlenme, küflenme, rutubet ve güvelenmeye karşı dayanıklıdır. Daha çok spor kıyafetleri, eşofman vb yerlerde kullanılır. Az leke tutar ve temizlenmesi kolaydır. Özellikleri ve parlak yapısından dolayı dokuma halılarda pek kullanılmaz tufting (duvardan duvara) halılarda yaygındır. 

Poliamid liflerinin genel grubu, poliamid molekülünün tekrarlanan amid gruplarındaki karbon atomlarının sayısıma göre sınıflandırılır ve bunlardan üç tanesi, naylon 6.6, naylon 6 ve naylon 11, endüstriyel öneme sahiptir. Naylon eriyikten üretim tekniği ile filament haline getirilir. Kömür ve katran'dan elde edilen hekzametilen diamid, naylon 6.6'nın ana bileşenidir. 

Sıcak hava tekstüresi yöntemiyle kıvırcıklandırılmış hacimli sürekli filament iplik halde kullanımı özellikle halı üretiminde son derece yaygındır. BCF ve soğuk hava jetli tekstüre edilmiş naylon iplikleri halılarda, döşemeliklerde, dekoratif örme eşyalarda, ev giyiminde, günlük ve hafif ağırlıklı spor giysi ve çoraplarda kullanılır. Naylon lifleri termoplastik olduklarından life ısıl işlem ile boyutsal karalılık kazandırılabilir. Isıl işlem uygulanarak naylon lifinden yapılmış olan kumaşlardan kabartma yüzeyler, pile, külotlu çorap ve taytlarda olduğu gibi kalıcı şekiller verilebilir. Naylon 6.6 lifinin erime sıcaklığı 250 derece iken naylon 6 lifinin erime sıcaklığı 210 °C, diğer yaygın poliamid lifi olan Naylon 11 lifinin ise erime sıcaklığı sadece 185 °C'dir. Naylon 11 lifinin üretimi çok azdır. Yukarıda belirtildiği gibi naylon 6.6 ve naylon 6 lifleri arasındaki ısıl davranış farklılıktan sayesinde bu polimerlerin birleşiminden oluşan bi-komponent lif kullanarak dokusuz yüzey oluşturmak mümkündür. Düşük erime sıcaklıklı naylon, filamentin dış yüzeyinde yer alır ve ısı altında eriyerek liflerin birbirine bağlanmasına ve dolayısıyla bir yüzey oluşumuna imkan verir. Naylon 6'nın düşük erime sıcaklığı onun bu maksatla kullanımım sağlar ve onun yumuşak ve hoş tutum avantajı ile birlikte önemli bir avantaj teşkil eder. Dünya naylon üretiminin % 27'sinin halılarda, % 31'nin evde ve giysilerde, geri kalan % 35'inin ise endüstride ve reçinelerde kullanıldığı tahmin edilmektedir. Lif üretiminde çok yönlülük life çeşitlilik sağlar ve bu da halılarda teknik dizayna katkıda bulunur. Mesela dört delikli bir naylon filamenti, halıda hav hacimliliği, halının kirlenme direncini artırır ve statik elektrik kontrolünü sağlar. 
Polyamid şişme mont. 
Polyamid Kumaş Özellikleri 
Mukavemet: Naylon normal ve yüksek mukavemetli olmak üzere iki değişik türde üretilir. En hafif tekstil elyaflarından biri olmasına karşın en mukavemetlilerinden biridir. Bundan daha mukavemetli olan sadece aramid ve cam elyafıdır. Elyafın mukavemeti yıkama ile düşmez. Bu yüzden ince şeffaf örgülerde, perde bluz döşemelik ve halıda başarı ile kullanılmaktadır. Sadece ince ve dayanıklı olması ile değil, sert ve katlanabilir olması ile de tanınır. Naylon en yüksek aşınma haslığına sahip elyaftır. Sürtünme, eğilip bükülmeye son derece dayanıklıdır. Kesik naylon elyafının sürtünmeye karşı haslığı filamentine kıyasla daha yüksektir. 

Elastikiyet: Naylon bilinen elyaflar arasında elastikiyeti en yüksek olanlardan biridir. Ancak bu elastikiyet elastomer grubuna dahil olan kadar değildir. Gerildikten sonra kendi haline bırakıldığında tekrar eski haline döner. 

Isının etkisi: Naylon kumaşlar ısıyı iyi iletmezler. Naylon giysilerin serin ve sıcak tutması iplik ve dokuma konstrüksüyonuna bağlıdır. Düzgün, yuvarlak kesitli ince naylon filamentlerden dokunan kumaşlar havayı ve dolayısıyla ısı ve soğuğu zor iletirler. 

Su Emicilik: Naylon çok fazla rutubet emmez. Naylon filamentterden yapılmış kumaşlarda rutubet elyaf içine nüfuz etmez. Rutubet elyaf üzerinde kalır. Bu yüzdendir ki naylon giysiler çabuk kurur. Bu tür kumaşlar yağmurluk ve pardesü yapımında kullanılır. Kesik naylondan üretilen kumaşlar ise o kadar fazla çabuk kurumaz. Naylonun az rutubet alması sıcak ve nemli ortamlarda problem yaratır. 

Temizlenebilme ve yıkanabilirlik: Eğer naylon ipliğine antistatik madde verilmişse veya kumaş antistatik terbiyesi görmüşse naylon kumaşlar kolay kir tutmaz ve uzun süre temiz kalır. Eğer bu yapılmamışsa kumaş yıkandıktan sonra son durulama suyunu veya kurutma esnasında antistatik madde verilebilir, Naylon ılık su ile yumuşatılmış suda sabun veya deterjan ile yıkanır. 

Ağartmanın etkisi: İyi korunduğu takdirde naylon beyazlığını kaybetmez. Ancak üzerindeki terbiye maddeleri veya birlikte yıkandığı başka kumaşlardan boya almaşı halinde sararır veya grileşir. 

Şekil muhafaza: Naylon iyi stabliteye sahiptir. Islandıktan sonra formunu muhafaza eder. 
Polyamid ipliklerden üretilen duvardan duvara halılar. 
Poliamit sentetik kökenli bir kumaştır. 
- Teri emen bir yapısı yoktur, elbise hava almaz. 
- Hava almadığı için koku yapabilir. 
- Sıcak tutma özelliği yoktur,
- Maliyeti ucuz olan bir malzemedir. 
- Elektriklenme problemi vardır. 
- Yüksek ısı kumaşı deforme edip, elbisenin şeklini bozabilir bu nedenle ılık suda yıkanmalı ve düşük ısıda ütülenmelidir
- Fazla kırışmaz, kolayca ütülenir. 
- Dayanıklı ve uzun ömürlüdür. 
- Güvelenme gibi problemlere sebep olmaz. 
- Sentetik olduğu için statik elektrik yüklüdür. 
- Kumaş parlak görünümlü yapıdadır. 
- Kopmaya ve sürtünmeye dayanıklı mukavim bir kumaştır. 
- Yıkama sonrası çok çabuk kurur.

Polyamid kumaş sağlığa zararlı mı 
Polyamid kumaştan başta; çoraplar, iç çamaşırlar, külotlu çoraplar başta olmak üzere çok sayıda gündelik kıyafet üretilir. Dayanıklı ve üretilmesi çok pahalı olmadığı için ise popülerdir. Fakat bu sentetik kumaş çıplak cildinize giymek için iyi bir seçenek değildir. Polyamitten yapılmış giysiler deriden ter emmez, bu da kötü kokulara ve cilt enfeksiyonlarına neden olabilir. Üretim esnasında naylon kumaş farklı kimyasallarla ağartılır veya boyanır. Cildinize uzun süreli de çeşitli tahrişlere ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. 

5 yorum:

naylon adını duyunca bile zararlı olduğu otomatikman yükleniyor

poliamitler, yapıdaki sentetik poliamitler bir dikarboksilik asidin bir diamin ile kondenzasyonu veya bir amino asidin kendi kendine kondenzasyona uğraması sonucu oluşan naylon gibi lifler. En çok bilinenlerden Naylon-6, N-aminokaprolaktamdan, Naylon 6,6 ise hekzandioik asit ve 1,6-diaminohekzan'ın kondenzasyonundan elde edilir. Naylonlar termoplastik olup, yüksek erime noktalı, pek çok çözücüde çözünmeyen mekanik özellikleri iyi ve sürtünmesi düşük liflerdir.

poliamit avantajları neler, poliamit elbise özellikleri, poliamit kumaş kötü yönleri, poliamit kumaş özellikleri nelerdir, naylon elbiseler nasıldır, poliamit elbise nasıldır,

Polyamid kumaşların dezavantajları ve Polyamid kumaşların avantajlarını öğrenmek önemlidir

polyamid kumaş terletir mi hem de nasıl alın görün terlemek neymiş :