Tekstil ve Moda

Keten Kumaş Özellikleri Nelerdir

Antik Mısır'da keten bitkisinden elde edilen keten iplikler ile kumaş dokuyan kadınlar. 
Ketenli dokumalar oldukça dayanıklı ve emici olurlar. Keten lifinden yapılan ketenli dokumalar içinde havayı saklı tutamaz. Bu keten elbisenin taze ve serin hissedilmesini sağlar. Nemi alıp hemen atmosfere bırakması sıcak ortamlarda vücudu havalandırıcı etki yapar. 

Dünyadaki keten üretimi son yıllarda önemli bir değişim göstermemiştir. Yıllık üretim 600.000-700.000 ton arasındadır. Dünyada keten lifi üretiminde önemli ülkeler; Rusya, Fransa, Çin, Polonya, Romanya, Mısır, Belçika, Hollanda ve Macaristan’dır. Keten kumaşın mukavemeti pamuğun 2-3 katıdır. Elastikiyeti ise aynı pamuk gibi oldukça düşüktür. Keten lifinin üzerindeki reçine, life sert ve düz bir yapı kazandırır. Bu yüzden fazla bir uzama göstermez. Vücut ısısını rahatlıkla dışarı verebilir. Rutubet almanın önemli olduğu yerlerde pamuğa tercih edilir. Pamuğa göre çok çabuk kurur. Aynı pamuk gibi kolay yıkanır ve kiri üzerinden atar. Işığa karşı ise pamuktan daha hassastır. 

Genellikle yazlık giysilerde, çanta, valiz, ayakkabı, halat, masa örtüleri yapımında kullanılır. Dolayısıyla, yazlık giyimde ve sıcak bölgelerde yatak çarşaflarında da kullanıma uygundur. Keten ipliği eğilmez sert yapısından dolayı, örmeden çok dokumada kullanılır. Eğirmek için bir çok değişik işleme ihtiyaç duyulması ve ipliğin esnek olmamasından kaynaklanan dokuma zorlukları üretimi kolay ve ucuz olan pamuğa göre keteni daha az ekonomik kılar. Çok çabuk buruşan doğal keten nemli iken ütülenmelidir. Daima elde ve soğuk su ile yıkanmalıdır, santrifüjlü makinede kurutulmamalı ve çok sıcak su ile yıkanmamalıdır. Kırışma eğilimi çok yüksektir ve ütülenmesi zordur. Ütüsüz kullanılması zordur. Çünkü çok fazla kırışır. Zaten bu kırışma eğilimi pazardaki payını sınırlamaktadır. Serin tutar ve dokunuşu yumuşaktır, kire dayanıklıdır. 

Keten elbiseler yaz aylarının vazgeçilmezidir, özellikle yaz aylarının gelmesiyle erkeklerin daha sıklıkla tercih ettiği keten gömlek ve ceketler ile dolar vitrinler. Çünkü hava alır, terletmez, koku yapmaz. Giyildiğinde kişiye kaliteli bir görünüm kazandırır. Fakat ütüyü hiç tutmaz hemencecik buruşur. Kendine has doğal bir görünüm kazandırdığından keten severler onu kullanmaktan vazgeçemez. Ancak bazıları da kırışık elbise giymeyi hiç sevmez özellikle etek ve pantolonlarda kullanmaz. Çünkü kolay buruştuğundan etek ve pantolon boyu yukarıya doğru kendini çeker ve kısalma yapar. Bu da güzel bir görüntü sergilemenizden sizi oldukça uzaklaştırır. Üst grupta tercih etmeniz daha doğru olacaktır. 

3 yorum:

Keten ile pamuk arasındaki fark benim için yumuşaklığı, pamuklu kumaşlar ketene göre daha az sert. Bende yumuşak olan pamuk kumaşı keten elbiseye tercih ederim her zaman.

keten kumaş bana keten şapkamı hatırlatır o eski yaz akşamlarını büyüdük ve tadı kalmadı artık o akşamların

keten kumaş nedir, keten kumaş nasıl, ham keten nedir, keten özellikleri, keten pantolon ile kot pantolon farkı, ketenli kumaşlar, keten elbise, keten kumaş özellikleri,