Tekstil ve Moda

Pili Nedir, Pileli Ne Demek, Plise Kumaş Nasıl Yapılır

Plise baskı ile şekillendirme yapılmış pilili kumaş. 
Pili, pli ya da pile (Alm. Falte, Fr. pli, İng. pleat), giysilerde kumaşın fazlalığını kendi üstünde katlayıp bir alt tabaka oluşturulması ile elde edilen modellere denir. Plise, pli ya da pili, ısı tutan ve katlanmaya elverişli, % 100 polyester veya polyester karışımı kumaşları, deriyi, suni deriyi ve kağıdı yüksek ısıdaki silindirler veya kalıplar arasından geçirilerek belli bir düzen içinde makine yardımıyla katlayarak desen ve şekil verme, kırma ve katlama işlemidir. 

Selülozik liflerden üretilmiş kumaşlara plise işlemi uygulanabilmesi için bu kumaşları pileye alınmadan önce reçine ile işlem görmesi sağlanır. Bu işlemde kullanılan reçineler sıcaklık etkisi ile şekil alabilen, soğuduktan sonra verilen şekli koruyabilen özelliktedir. Selüloz gibi zor şekil verilebilen liflere bile uygulandıklarında kalıcı şekil alma süresini artırabilirler. Reçine işleminden sonra kumaş, üzerinde %15 nem kalıncaya kadar kurutularak makinede işleme alınır. Selüloz mamulden üretilen kumaşlar bu şekilde elde ettikleri plise görünümünü birkaç yıkamadan sonra kaybeder, bu da istenmeyen bir durumdur. O yüzden % 100 selüloz veya protein mamullere uygulanması tercih edilmez. İyi bir plise işlemi için kumaşın en az % 50-55’inin polyester olması gerekmektedir. 

Plise işlemi, kumaşın özel cihazlarda katlanması işlemidir. Kısaca kumaş katlama sanatıdır da denilebilir; kağıt, deri ve kumaş gibi malzemeler katlanarak çok değişik desende ürünler ortaya çıkar. Kadın giyiminde kullanılan elbise, etek vb. dokuların pliselenmesinde bu makinelerden yararlanılır. Perde üretiminde de plise tekniğinden faydalanılmaktadır. 
Pilili etek. 
Pli nedir, Pili - Plise farkı nedir 
Pili (pli), elbise dikilirken kumaşı katlayarak model ve şekil verme işlemidir. Pliseden farkı makinede değil elde yapılıyor olmasıdır. 

Örneğin, kadınların sıkça giydikleri pilili eteklerin pilileri bu yöntemle oluşturulur. Plise ise makinede kumaşa şekil verme işidir. 

14 yorum:

Kat kat elbise, katlanıp birbiri üzerine dikilen etek nasıl üretiliyor. Plise ne demek, pilise kumaş üretimi, plise modası, plise etek modelleri, plise elbise, plise pantolon ve etek modelleri, elde pile yapmak, pile nedir ve pilise ile pile arasındaki farklar hakkında epey bilgi edindim. Pileli elbiseler dönem dönem moda oluyor, sonra ortadan kalkıyorlar. Plise kısaca kumaş katlama yöntemi ve sanatıdır diyebiliriz

pileli eteği veya elbiseyi ütülerken pilili kısımlarına dikkat edip ona göre ütülemek lazım

Pileli pantolon ütülerken yanlışlıkla kumaş düz oldu düzeltme imkânımız yok mu :(?

Plise, kumaşları yüksek ısıdaki silindirler veya kapılar arasından geçirerek belli bir desen ve şekil verme, kırma ve katlama işlemidir. Kelimenin kökeni Fransızca'dan gelir, dilimizde katlı anlamında kullanılır. Son dönemlerde etek ve elbiselerde sıkça kullanılır.

bende bir şeyler ekleyeyim:

Plise ne demek, plise kumaş, plise modası, plise etek modelleri, plise elbise, plise pantolon etek modelleri, pile nedir ve pilise ile pile arasındaki farklar hakkında detaylı bilgi ve örnekler:

Son yıllarda özellikle etek ve elbiselerde gördüğümüz bu zarif detay hakkında bilgi verelim dedik. Pilise nedir ve pileden farkı nedir bir göz atalım.

Öncelikle pilise nedir ve nasıl bir işlemle kumaşa işlenir bakalım.

Plise işlemi, yüzde yüz polyester ve polyester karışımı kumaşlara, deriye ve suni deriye, yüksek ısıdaki silindirler veya kalıplar arasından geçirilerek belli bir desen ve şekil verme, kırma ve katlama işlemidir. Örneğin, hanımların sıkça giydikleri pileli eteklerin pileleri bu yöntemle oluşturulur. Selülozik liflerden üretilmiş kumaşların plise işlemine alınmadan önce reçine ile işlem görmesi sağlanır. Bu işlemde kullanılan reçineler sıcaklık etkisi ile şekil alabilen, soğuduktan sonra verilen şekli koruyabilen özelliktedir. Selüloz gibi zor şekil verilebilen liflere bile uygulandıklarında kalıcı şekil alma süresini artırabilirler.

Pile nedir?
Pile kıyafet yapılırken kumaşı katlayarak model verme işlemidir. Piliseden farkı makinede değil elde yapılıyor olmasıdır. Pilise ise makinede kumaşa şekil verme işidir.

Pili nedir nedir pli nedir kısaca: Giyimi model özelliğine göre verilen katlanan bolluk.

plikaşe nedir kısaca: Birbirine bakan iki pliye denir.

pilise kumaş yapımı,pileli elbise nedir,pile ne demek,pilili ne demek,pileli etek nasıl yapılır,plise işlemi uygulanması,plili etek,pleated fabric nedir,tekstilde plise işlemi,

ben pilesiz etekleri seviyorum plisiz, pilisiz, pile olmasın

kendinden piliseli kumaş arıyorum toptan alacağım

Pili kumaşa bolluk, rahatlık vermek ya da süslemek amacıyla, kumaşı düzenli aralıklarla üst üste getirerek yapılan katlama işlemine denir. Pili, kumaş istenen pili biçimine göre katlandıktan sonra üzeri belli bir noktaya kadar dikilerek ya da dikilmeden, ütülenerek yapılır.

Bulmacada Kumaşta Kıvrım anlamı nedir ? Kumaşta kıvrım nedir ?
Cevap nedir = PLİ

Pili (Pli): Giyimi model özelliğine göre verilen katlanan bolluk.

Pili mi, Pile mi? hangisi doğru