Tekstil ve Moda

At Kılı Nedir, At Kılının Özellikleri 🐴

Çeşitli renklerde at kılları. 
At kılı, (horsehair) atların yelelerinden ve kuyruklarından elde edilen ve uzunluğu 20 cm ila 90 cm arasında değişen ve çoğunlukla siyah renkte olan hayvansal liflerdir. Kaba, güçlü, parlak ve esnektir ve genellikle içi boş bir merkezi kanala veya medulla'ya sahiptir, bu da onun lif yoğunluğunun oldukça düşük olmasına yol açar. 

At kılı, atların yelelerinde ve kuyruklarında büyüyen uzun, kaba kıllardır. Yeleden alınan at kılları en yumuşaktır ve çapı 50 ila 150 mikron (bir mikron yaklaşık 0.00004 inç) arasındadır. Kuyruktan alınan tüyler daha kalın ve daha dayanıklıdır, çapları 75 ila 280 mikron arasında değişir ve hayvanın farklı bölgelerinde elde edilen kıllar ayrı ayrı pazarlanır. 

Döşemelik, fırçalar, müzik aletlerinin yayları, kıl kumaş adı verilen dayanıklı bir kumaş ve daha önce inşaat sektöründe kullanılan ve şimdi sadece eski binalarda bulunan bir duvar kaplama malzemesi olan at kılı sıva yapımı gibi çeşitli amaçlar için kullanılır. At kılı çok sert veya çok ince ve esnek olabilir; yele kılları genellikle kuyruk kıllarından daha yumuşak ve daha kısadır. At kılının dokusu, beslenme veya iklim gibi doğal koşullar da dahil olmak üzere atın cinsi ve bakım koşullarından etkilenebilir. At kıllarının sonraki süreçlerde işlenmesi de ayrıca kaliteyi ve hissi etkileyebilir. At kılı, suyu yavaş emen, ancak protein liflerine uygun geleneksel boyalar kullanılarak etkili bir şekilde boyanabilen veya renklendirilebilen bir protein lifidir. Biraz zor olsa da keçe haline getirilmeye uygundur. 

At kılının tarihçesi 
Tarihsel bir kullanım, soğuk iklimlerde 17. yüzyıla kadar uzanan orta çağda balıkçılık için yaygın olarak kullanılan eldivenler içindi. 1900'lerin başında, cerrahlar yüz germe için gerekli olan kesileri dikmek için at kılı ve gümüş teller kullanırlardı. Müzikte aletlerinde kullanılan kıllar soğuk iklimlerde atların kuyruklarından gelir ve boyutlarına göre sınıflandırılır. Tarih At kılının ilk kullanımına ilişkin bazı spekülasyonlar olmuştur. Pek çok kaynak, at kılını tekstil olarak ilk kullananların 8. yüzyılda İspanyollar olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, belgelenen ilk kullanım, 9. yüzyıldaydı. Orta çağda İsviçre'nin St. Gall Manastırı'nın planları için kullandığı ve at kılı ile dokunduğu söylenen kumaş İsviçreliler için ulusal olarak korunmuş bir hazinedir. 19. yüzyılda yaygın olarak döşemelik dolgu (kumaş kanepeler gibi) ve mobilya kaplama kumaşı olarak kullanılmıştır. At kılı hemen hemen her zaman tıraş fırçalarının yapımında kullanım alanı bulmuştur. Şapkalarda ve kadın iç çamaşırlarında da yaygındı ayrıca 18. yüzyılda peruklarda kullanılmıştır. 20. yüzyıla kadar, samur, tilki, kurt, keçi ve kuzu kılı ile birlikte güzel sanatlar boya fırçaları yapmak için yaygın olarak kullanılıyordu. Kaligrafi fırçaları da tavşan, tilki veya at kılından yapılır. 

At kılı kullanım alanları 
At kılı; atların kuyruk ve yelelerinden faydalanılır, esneme, kıvrılma ve bükülme yeteneğine sahiptir. Elbise telalarında, at kılı fırçasında, balık oltası, dolgu malzemesi, kıl kese gibi ürünlerde kullanılır beyaz renkli at kıllarından keman yayı yapılmaktadır. 

At kılı, sert, çok esnek ve dayanıklıdır. Esnek telaların üretiminde ve atkı yününde manto ve elbiselere form vermek için kullanılır. Kuyruk kılları yele kıllarından daha uzun ve serttir. At kılı kumaşlar, çözgüsü pamuk veya ipek; atkısı kuyruk kılı ile dokunur. At kılı kumaşlar, ağırlıklı olarak döşemelik ve iç mekanlarda kullanılır. At kılı kumaşlar parlaklık, dayanıklılık ve bakım özellikleri ile öne çıkarlar. At kılı, el sanatları için bağlama malzemesi, at kılı saç örgüler, çömlekçilik ve bilezik, kolye, küpe, toka gibi takı yapımında kullanılır. Bazı duvar ve güzel sanatlarda boya fırçaları yapmak için kullanılır. Resim, günümüzde hala at kılının yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biridir. At kılı işlenir, boyutlarına göre kesilir ve duvarları boyamaktan galerilere asılacak resimleri boyamaya kadar her şey için kullanılan boya fırçalarına takılır. At kılı, düzgün yerleşimi ve rezervuar görevi gören büyük miktarda boya tutma kabiliyeti ve ressamların aralıksız çalışıp, daha az sıklıkta durmasına izin vermesi nedeniyle boya fırçaları için tercih edilir. Keçe yapımında ve özellikle lüks yatak gibi ürünlerde dolgu malzemesi olarak kullanılır. At kılı, keman ve diğer telli çalgı yaylarında kullanılır. Sanat camiasındaki bir başka kullanım da kılın farklı süslemeler için kullanıldığı sepet dokumacılığıdır. Balıkçılık için at kılı kullanımı çok çeşitli uygulamalara sahiptir. At kılı için en yaygın olarak uygulanan kullanım oltadadır. Kıllar birbiri üzerine getirilir ve birlikte bükülür böylece çok uzun kıl iplik misinalar haline gelir. 

1 yorum:

at kılı çok pahalı bir yatak markasının lüks yataklarında kullanılıyormuş belgeselde izledim çok iyi klimatik özellikleri olduğunu söylüyordu.