Süt ipliği elde edilmesinde kullanılan kazein elyafları, yüne kıyasla daha yumuşak ve pürüzsüzdür. |
Kazein lifi, (Alm. Kasein Faser, Milcheiweiß Faser, Fr. fibre de caséine, İng. caseine fiber; milk protein fiber), süt proteininden elde edilen, özellikle yaş dayanımlarının çok düşük olması nedeniyle fazla ticari önem kazanamamış rejenere protein lifidir. Kazein, yağı alınmış sütten elde edilen hayvansal kaynaklı protein ve bu proteinden elde edilen suni bir lif çeşididir.
Kazein doğada yalnız sütte bulunur. Süt proteinlerinin yaklaşık % 80'ini oluşturur. Kazein yağı alınmış sütten elde edilen hayvansal protein elyafıdır. Kazein elyafı elde etmek için önce süt pıhtılaştırılır, suyu süzülür ve geri kalan posası toz haline getirilir. Seyreltik sodyum hidroksit çözeltisinde elde edilen toz çözündürülür. Çözelti olgunlaşmaya bırakılır. Filtre edilir ve vakumla havası alındıktan sonra düzelere pompalanır; düzelerden de asidik banyoya gönderilerek yaş çekim yöntemi ile filament elde edilir. Formaldehit banyosundan geçirilerek sertleştirilir. Filament haldeki lifler yıkama ve kurutma işlemlerinden sonra kıvrım verilerek kesilir ve ştapel elyaf hâlinde balyalanır.
Kazein lifinin özellikleri
Kimyasal olarak kazeinin yünden pek bir farkı yoktur. Fakat süt lifinin yünden en büyük farkı düşük sülfür içeriğidir. Buna kazeinde yer almayan yündeki sistin bağlarının varlığı sebep olmaktadır. Bundan dolayı kazein yüne göre kimyasal dayanımı daha düşük bir malzemedir ve daha zayıftır.
Süt lifleri, yüne benzemesi nedeniyle asitlere karşı dayanıklı, alkalilere karşı hassastır. Güve, böcek ve mikro organizmalardan yün elyafı kadar zarar görmezler, ancak nemli ortamda olumsuz etkilenebilirler. Genellikle kesik elyaf hâlinde yünle karıştırılarak kullanılır. Mukavemetinin düşük olması ve suya dayanıklılığının az oluşu nedeniyle kullanımı sınırlıdır. Karışım olarak kullanıldığında mamul ürünlere dolgunluk, yumuşaklık, sıcak tutum gibi özellikler kazandırır. Trikotaj (örme) ürünlerinde kullanımı tercih edilir.
Süt elyafının (kazein), yünden daha parlak ve yumuşak bir tutumu vardır. Mukavemeti 0,3-1 g/denye arasındadır. Esneme ve şişme özelliği yüksektir. Kuru halde % 50-70, yaş halde iken % 100'e yakın esnekliğe sahiptir. Yoğunluğu 1,29 g/cm³'tür. % 14 oranında nem çeker. Kazein lifi, ateşe yaklaştırıldığında erir ve yakıldığında yanık süt kokusu duyulur.
10 yorum:
sütten benim bildiğim peynir ve yoğurt yapılır adamlar elbise yapmışlar
süt değil arkadaşlar evet ana malzemesi süt ama yapılan kimyasal işlemler ile süt ile alakası kalmıyor bu lifin! sütten peynir yapılır muhabbetine hiç girmeyin bence. özelliklerini öğrenince iyi bir malzeme yapılıyor bile diyebilirim
sütü için arkadaşlar lif yapmayın kemikleriniz gelişsin, nimeti harcadıkları şeylere bakar mısınız.
akla hayale gelemeyecek iplik üretim hammaddelerinden biri de süt galiba, elbise yapılan ilginç malzemeler listesi olsa süt en başlarda yer alırdı. sütten kıyafet nasıl yapılabilir derdim bu yazıdan önce.
Kazein proteininden iplik elde ediliyor ancak peynir altı suyu proteininden elde edilemiyor mu
süt lifleri, sütten lifler veya süt kumaşları, sütten elbise üretimi çok ilginç değil mi ya
casein: kazein,
casein fiber: kazein lifi
ingilizce - türkçe
kazein yün farkı ve kazein kıyaslaması, kazein elyafı nedir, kazein proteininden lif elde edilmesi, kazein elyaf nasıl yapılır, kazein kullanım alanları, tekstil kazein ne demek, kazeinin özellikleri nelerdir
süt ipliği nedir, süt ipliği kazein tozunun özel kimyasallar ile işlem görüyor ve eriyik hamur haline geliyor 80 derecede düzelere püskürtülüp saç telinden ince süt lifleri yapılıyor bunu almanyada qmilk adlı şirket yapıyor. süt kumaşlar ve süt elbiseler böylece elde edilmiş oluyor
Kazein hangi yiyeceklerde vardır acaba sadece sütte mi? kazein fazlası zararlı mı? her şeyin fazlası zarar gülüm. Yoğurtta kazein var mı? Peynir ve yoğurtta da sütten elde edildiği için kazein bulunur.
Yorum Gönder