Tekstil ve Moda Sitesi

Kazein Elyafı Nedir

Kazein Elyafı
Kazein, yağı alınmış sütten elde edilen hayvansal protein esaslı suni bir lif çeşididir. Kazein doğada yalnız sütte bulunur. Süt proteinlerinin yaklaşık % 80'ini oluşturur. Kazein elyafı elde etmek için önce süt pıhtılaştırılır, suyu süzülür ve geri kalan posası toz haline getirilir. Seyreltik sodyum hidroksit çözeltisinde elde edilen toz çözündürülür. Çözelti olgunlaşmaya bırakılır. Filtre edilir ve vakumla havası alındıktan sonra düzelere pompalanır; düzelerden de asidik banyoya gönderilerek yaş çekim yöntemi ile filament elde edilir. Formaldehit banyosundan geçirilerek sertleştirilir. Filament haldeki lifler yıkama ve kurutma işlemlerinden sonra kıvrım verilerek kesilir ve ştapel elyaf hâlinde balyalanır. 

Yüne benzemesi nedeniyle asitlere karşı dayanıklı, alkalilere karşı hassastır. Güve, böcek ve mikro organizmalardan yün elyafı kadar zarar görmezler, ancak nemli ortamda olumsuz etkilenebilirler. Genellikle kesik elyaf hâlinde yünle karıştırılarak kullanılır. Mukavemetinin düşük olması ve suya dayanıklılığının az oluşu nedeniyle kullanımı sınırlıdır. Karışım olarak kullanıldığında mamul ürünlere dolgunluk, yumuşaklık, sıcak tutum gibi özellikler kazandırır. Trikotaj (örme) ürünlerinde kullanımı tercih edilir.

Kazein elyafın yünden daha parlak ve yumuşak bir tutumu vardır. Mukavemeti 0,3-1 g/denye arasındadır. Esneme ve şişme özelliği yüksektir. Kuru halde % 50-70, yaş halde iken % 100'e yakın esnekliğe sahiptir. Yoğunluğu 1,29 g/cm³'tür. % 14 oranında nem çeker. Kazein lifi, ateşe yaklaştırıldığında erir ve yakıldığında yanık süt kokusu duyulur.

3 yorum:

sütten benim bildiğim peynir ve yoğurt yapılır adamlar elbise yapmışlar

süt değil arkadaşlar evet ana malzemesi süt ama yapılan kimyasal işlemler ile süt ile alakası kalmıyor bu lifin! sütten peynir yapılır muhabbetine hiç girmeyin bence. özelliklerini öğrenince iyi bir malzeme yapılıyor bile diyebilirim

sütü için arkadaşlar lif yapmayın kemikleriniz gelişsin, nimeti harcadıkları şeylere bakar mısınız.

Haftalık En Çok Okunanlar