Tekstil ve Moda

Güve Yemezlik Apresi, Haşereye Karşı Terbiye İşlemleri

Güveyemezlik bitim işlemi (Alm. Mottenfestausrüstung, Fr. apprêt résistant aux mites, İng. moth-resistant finish; Mothproof finish), başta yün olmak üzere tüm protein liflerinin yapısını bozarak life zarar verebilen güveyi temas halinde öldüren ya da güvenin yün liflerinin sindirmesini önleyici hale getiren zehirli maddelerle yapılan bitim işlemine denir. 

Tekstil haşerelerine karşı terbiye ile keratin içeren liflerle beslenen haşerelerin, yün liflerine, yün ipliklerine, yünlü kumaşlara ve yünlü giysilere verdiği zarar önlenmeye çalışılır. 

Güve yemezlik terbiyesi, tekstil haşerelerine karşı yapılan güve yemezlik terbiyesi, yün liflerini kemiren güvelere karşı yapılır. Eulan veya mittin gibi kimyasal maddeler, suda çözülür ve bir boya eriyiği gibi liflere emdirilir. Bu kimyasal maddeler, liflerle sağlam bir bileşim oluşturur ve yünü güveler için yenilmez bir hale getirirler. Güve yemezlik terbiyesi, yıkama ve temizlemeye karşı dayanıklıdır. Giysilerin korunmasında kullanılan güve topları, terbiye maddesi olarak kabul edilmezler. Bunlar, zehirli gazlar yaydıklarından sağlığa zararlıdır. 

0 yorum: