Tekstil ve Moda

Kapok Nedir, Kapok Lifinin Özellikleri Nelerdir

Kapok lifi, ince ve kolay kırılan bir yapısı ile iplik olarak eğrilmeye uygun değildir. 
Kapok lifi (Alm. Bombaxwolle, Kapok, Fr. kapok, İng. java cotton; kapok fiber), genellikle can yeleklerinde, ısı ve ses yalıtımında, yatak ve yastıklarda dolgu olarak kullanılan Bombaceae ailesinden Ceiba pentandra bitkisinin kapsüllerinden elde edilen, tek hücreli, parlak, ipeğimsi görünüşte, hafif liflerdir. 
Kapok meyvesi lifleri. 
Kapok lifleri, kapok ağacının, (Kapok, Java kapoğu, Ceiba pentandra) pamuk gibi bitki tohumundan elde edilen bir elyaf türüdür. Kapok ağacı; Tropik Amerika, Doğu Afrika, Batı Afrika, Hindistan, Seylan, Java Adası, Sumatra, Filipinler ve Endonezya’nın doğal bitkisidir, bunlar gibi tropik iklimin hakim olduğu bölgelerde de yetişir. Genel olarak ekvatorun 15 derece kuzey ve güneyinde kalan bölgeler iyi kapok ürünü elde edilen bölgelerdir. Deniz seviyesinden 450 metreye kadar yükseklikte yetişenleri en fazla verim ve en iyi kalite ürün verenlerdir. 

Kapok lifleri son derece parlak, krem-sarı renkte, ipeğimsi bir görünüşe sahiptir. Yumuşak, elastik ve dayanıksız bir elyaftır. Kapok lifleri tek hücredir mikroskopta, uzunluğuna ince kurdelalar şeklinde görülür. Enine kesiti ise oval veya yuvarlaktır. Olgun olmayanlar, pamuk liflerinin olgun olmayanları gibi, yani çubuk şeklinde görülür. Olgun liflerde dahi lümen geniş, çeper dardır. Özgül ağırlığı 30 derecede sıcaklıkta 0.0388 gr/cm³ olup çok hafiftir. 
Kapok lifleri meyve lifleri sınıfına girer. 
Ağacın kapsül şeklindeki meyvesi içinde tohumu ile birlikte bulunan lifler kapsüllerden elle veya makinelerle ayrılır. Tohumlar, liflerden pamuğa nazaran çok daha kolay ayrılır. Lifler tek hücrelidir, Lif uzunluğu 1-3,5 cm.'dir. Yapısında % 63 selüloz, % 13 linyin bulunur. Pamuğun altıda biri kadar ağırlıktadır. 

Kapok Kullanım Alanları 
Kapok lifler % 80 oranında havadan oluşur, içi boş selülozik bir elyaftır. Kapok elyafı, dünyanın en hafif doğal elyafıdır. Hafif olduğundan, yatak, yastık yapımında ve dolgu maddesi olarak kullanılır. Kapok lifinden elde edilen elyafları; yastık, yorgan, yatak uyku tulumları gibi ev tekstil ürünlerinde dolgu maddesi olarak görmek mümkündür. Ayrıca pilot elbiselerinin yapımında da kullanılmaktadır. Lifin yapısındaki gözenekler yüzünden iyi bir hava ve ısı izolasyonu sağlanır. Ayrıca bilinen en iyi ses tutucudur. Hafifliği ve ses izolatörü olması nedeniyle uçaklarda bu özelliklerinden yararlanılmaktadır. Suda uzun süre ıslanmaz, ıslandığında çabuk kurur. Çabuk ıslanmaması, elyafın yüzeyinin vaks ile kaplı olmasındandır. Kapok elyafı iyi bir ısı tutucudur. 
Kapok hafif ve nem tutmayan yapısıyla yatak, yorgan ve yastıklarda dolgu malzemesi olarak kullanılır. 
Tekstil lifi olarak iplik üretiminde pek kullanım alanı bulamayan kapok lifi; kırılgan, ince, eğrilmeye ve dokunmaya gelmez. Bu yüzden daha çok tekstil dolgu malzemesi olarak kullanılır. Kolay ıslanmayan, nem kovucu yapısı ile terlemenin verdiği rahatsızlığı ve yataktaki nemlenmeyi azalttığı için yataklarda kullanılır. Nem ve su çekme özelliği çok az olduğundan ve suda batmayan yapısıyla, can yeleklerinde ve can simitlerinde kullanılır. 1 kg kapok, 35 kg'lık bir ağırlığı su üzerinde rahatça tutar. 

17 yorum:

ilk kez duyuyorum, ama özellikleri güzel ıslanmaması ve özgül ağırlığının az olması kendine kullanım alanı açmasını sağlamış

güzel bilgi için teşekkürler

ilginç bir lif çeşidi

kapok lifini temin edebileceğimiz bir yer biliyor musunuz?
teşekkürler

bilqi için sağolun. :)

yukarıda da yazan ülkeler bir de karayiplerde yetişen ceiba pentandra adı verilen bir bitkinin tohumlarından elde edilen beyaz bir liftir. ipek ile benzer yüksek bir parlaklığa sahip olduğu için, ipek pamuğu olarak da adlandırılır. güçsüz ve kısa boylu liflere sahiptir, döşek, yastık ve mobilya döşemeleri yapımında kullanılır.

Kapok kumaş, kapok meyvesinin (Ceiba pentandra) içinden elde edilen life denir.

en iyi ses yalıtkan kumaş, kapok anlamı nedir, kapok lifleri, kapok nedir, ses yalıtımı sağlayan lif hangisidir, kapok ne demek,

Kapok vatka yatak var, kapok ağacından doğal yollarla elde edilen organik kapok elyafı içeren yatak.

Uykuda terleyenler için kesin çözüm organik kapok elyafı terlemeyi en aza indirerek, terlemenin verdiği rahatsızlığı azaltır ve daha iyi bir uyku konforu sağlar. Doğal, kaliteli ve sağlıklı uyku için kapok dolgulu yataklar üretiliyor.

Kapok yastığı nedir, Kapoklu tekstillerin özellikleri nelerdir konusunda aydınlatıcı

kapok meyvesi lifinden doğal yatak malzemesi elde edilir

ağaçta yetişen tekstil ve yatak malzemesi olarak adlandırabiliriz.

kapok life yatak yorumlarına bakarken kapoğun aslında bir meyve olduğunu öğrendim.

Kaliteli bir uyku için teknolojik yenilik

Uykuda terleyenler için kesin çözüm. Organik Kapok elyafı terlemeyi en az seviyeye indirerek, terlemenin verdiği rahatsızlığı azaltır ve daha iyi bir uyku konforu sağlar.

Doğal,kaliteli ve sağlıklı uyku
Kapok vatka, kapok ağacından doğal yollarla elde edilen organik kapok elyafı iyi bir ısı tutucudur. Kolay ıslanmayan, nem kovucu yapısı ile terlemenin verdiği rahatsızlığı ve yataktaki nemlenmeyi azaltır.

Her Mevsim Kesintisiz Uyku
Tropikal iklimlerde yetişen Kapok, içerisinde doğal elyaf barındırır. Yumuşak ve elastik yapısı rahat bir uyku konforuna ortam hazırlar. Lifin yapısındaki gözenekler sayesinde hava dolaşımına katkı sağlar ve iyi bir ısı izolasyonu sağladığından, kışın sıcak, yazın serin bir uyku ortamı sunar. Elyafın yüzeyi kendiliğinden doğal vaks ile kaplı olduğundan ıslandığında çabuk kurur. Bu da mikroorganizma gelişimine engel olur.


Yağmur Ormanlarının Ferahlığı Yatak Odanızda
Yağmur ormanlarının doğallığını yatakla buluşturan % 80 hava içeren kapok lifleriyle üretilen, sıcak günlerde vücut ısısının dışarı atılmasına, soğuk günlerde ise vücudu sıcak tutmaya yardımcı olan yatak, uykusunda ısı dengesi arayanların kurtarıcısı oluyor. Kapokun sunduğu üstün ses yalıtımı ve ultra hafiflik, kullanıcıların en yorgun günün sabahına dahi dinlenmiş bir şekilde uyanmasını sağlıyor.

kapok meyveleri yenmez meyvedeki lifler gıda olarak değil yatak malzemesi olarak kullanılır.

Kapok fiber, iyidir hoştur ama içi boştur