Papatya desenli brode. |
Brode, kumaş, deri veya kağıt üzerine makine ya da el ile yapılan kabartma dekoratif işlemedir. Bu işleme için renkli iplik, altın ya da gümüş tel, pamuk ipliği veya ipek kullanılır. Tekstil ürünlerinde, kullanılan kumaş üzerine desen çalışmaları yapılması çokça bilinen bir tekniktir. Desen işlemesi özellikle perde sektöründe fazlasıyla kullanılmaktadır. Bilinen teknikte, perde kumaşı üzerine çeşitli işleme teknikleriyle, uygun makineler kullanılarak, istenen desen işlenmektedir. Uygulanan desen tiplerinin kendi göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. En çok kullanılan desen türlerinin başında brode ve nakış işleme desenleri gelmektedir. Brode desenler kabartma yöntemi ile oluşturulmaktadır. Bu desen alternatiflerine göre fazlasıyla uygun maliyetli olsa da, genellikle, müşteri tarafından tercih edilmemektedir. Tam tersi bir durum ise nakış işlemeler için geçerlidir. Nakış işlemeler, tüketici nezdinde son derece tercih edilen ürünler olsa da üretim maliyetinin yüksekliği nedeniyle tam anlamıyla yüksek satışları yakalayamamaktadır. Brode ve nakış iki ayrı sistemde elde edilen yapılar olduğu için bunların aynı makine de üretilmesi mümkün olmamaktadır.
12. yüzyılda, Homeros Destanında yazıldığı üzere, Mısır'da Firavunların saltanat sürdüğü devirlerde ortaya çıkmış ve işlenmeye başlamıştır. Zira Homeros'un, bu destanları Ramses'in sağladığı olanaklarla Mısır'da yazdığı söylenir. Önceleri el emeği olan bu işlemeler zamanla dokuma tezgahları, daha sonra da yüzlerce iğnesi olan yüksek hızlı ve bilgisayar kontrollü modern makinelerle işlenmeye başlamıştır.
Beyaz brode gömlek. |
Brode Makinesinin İcadı
İlk olarak 1848 yılında İsviçreli Jacob Schiess, brode fabrikasını kurmuş, seri üretime başlamıştır. Jashoa Heilmann, ilk brode makinesini üretmiş, ardından mekik brodesi ve zincir brodesi yöntemlerini geliştirmiştir. İsviçrede 1860’larda mekik brode akımı başlamıştır. İlk brode makineleri dakikada 28 ilmek atarken, günümüzde kullanılan brode makineleri dakikada 500 ilmek atmaktadır. Dünya üzerinde brode makinesi üreten iki firma vardır. Biri Saurer diğeri Laesser'dir. Her iki firma da İsviçre’dedir.
Ülkemizde Brodenin Yeri
Türkiyede ise brode denildiğinde genellikle ev tekstili akla gelir. Global anlamda brode sektörü için Türkiye’nin rolü büyüktür. Üretilen ürünleri başta Rusya olmak üzere İran, Azerbaycan ve birçok Avrupa ülkesine ihraç etmektedir. Brode makinelerinde üretilebilen ürünler ise şöyle sıralanabilir;
- Ev Tekstili
- Perde
- Dantel
- Masa Örtüsü
- Yatak Örtüsü
- İç Giyim
- Dış Giyim
- Güpür
0 yorum:
Yorum Gönder