Tekstil ve Moda

Boyama Nedir, Tekstilde Boyama İşlemi Ne Demek

Kumaş halde boyama işlemi. 
Boyama (Alm. Färben, Fr. teinture, İng. dyeing), tekstil endüstrisinde elyaf, iplik, kumaş ve giysilerin tamamının ya da bir kısmının banyo içerisinde boyar madde ile renklendirilmesi işlemidir. Boyama, tekstil malzemesi olan lif, iplik veya kumaşa renk verme işlemi veya boya ile giysiyi biçimlendirmedir. 

Cisimleri renklendirmek için kullanılan kimyasal maddeler boya olarak adlandırılır. Boya cisimlerin yüzeyinde kazınabilir bir film tabakası oluşturarak onları renklendirir. Boyanın cisimleri renklendirmesi tamamen fiziksel bir etkidir. Bir yüzeyi dış etkilere karşı korumak için renkli bir tabakayla kaplamaya boyama, bu işlem için kullanılan maddelere boya veya pigment denir. 

Tekstil mamulünün renklendirilmesinde kullanılan ve mamule kimyasal bağlarla bağlanan bileşiklere ise boyar madde denir. Boyama sonucunda tekstil materyali (elyaf halde, iplik, kumaş halde vb.) ile boyar madde arasında kimyasal bir bağlanma oluşur. Boyanan lifin kazıma, silme, yıkama gibi fiziksel işlemlerle başlangıçtaki renksiz durumunu alması mümkün değildir. Boya ile renklendirilmiş cisimlerin rengi ise kazıma, silme, yıkama gibi etkilerle giderilebilir. 

Boyaların büyük bir kısmı renkli inorganik bileşiklerden yapılmasına rağmen bu maksat için bazı organik renkli bileşiklerde kullanılmaktadır. Boyarmaddelerin hepsi organik bileşiklerdir. Renkli organik bileşiğin boyarmadde olması için molekülünde oksokrom gruplarının bulunması şarttır. 

Tekstilde renklendirme işlemleri boyama ve baskı olmak üzere iki ayrı teknik ile yapılmaktadır. 

0 yorum: