Tekstil ve Moda

Giyilebilir Sanat Nedir

Giyilebilir sanat (wearable art), genellikle güzel veya etkileyici biçimde tasarlanmış el yapımı giysi veya mücevherlerin ayrı ayrı tasarlanmış parçalarını ifade eder. Herhangi bir giyim eşyası veya başka giyilebilir bir nesnenin yapımı tipik olarak estetik kaygılar içerse de, giyilebilir sanat terimi, eserin ciddi ve benzersiz bir sanatsal yaratım veya ifade olarak kabul edilmesinin amaçlandığını ifade eder. Giyilebilir sanat parçaları satılabilir ve/veya sergilenebilirler. Giyilebilir sanat'ın üretim şekli, ticari moda endüstrisinde olduğu gibi giysilerin fason üretimine dayanmamaktadır. 

Küreselleşme sürecinde ortaya çıkan farklılık arayışları, tekstil sanatında çağdaş dokumalara paralel olarak gelişen yeni sanat hareketlerini de beraberinde getirmiştir. Ulusal kültürlerinden yola çıkan tekstil sanatçıları, dünya kültürleriyle etkileşim halinde, kendi imgelemlerini, dışavurumlarını, teknik ve estetik ile birleştirerek tekstil ürünlerinde ortaya koymaktadırlar. Sanatta farklı bir ifade aracı olan tekstil, giyilebilir sanat kavramının doğmasına doğrudan katkıda bulunmuştur. 

Giyilebilir sanat ürünleri tasarım sürecinde kullanılan malzemeler, doğada var olan ve sanatçının amacını gerçekleştirebilecek bütün nesneler arasından seçilebilir. Kumaşlar, tel, kağıt, bant, at kılı, metal, boncuk, sicim, gazete kağıdı, ahşap, ayna parçaları, lifler, mantar, plastik, cam, ipek, kurutulmuş çiçekler, mürekkep, sünger ve benzeri her türlü malzeme bu yaratımın tamamlayıcı parçaları olarak yerlerini alabilirler. 

0 yorum: