Tekstil ve Moda

Çekim Sistemi Nedir, İplik Çekim Sistemi

Çekim sistemi (Alm. Strecksystem, Fr. système d'étirage, İng. drafting arrangement; drafting system), çekme, tarak, fitil ve ring iplik makinelerinde beslenen lif topluluğunun; çekim uygulanıp, çekilerek doğrusal yoğunluğunun azaltılması ve liflerin paralelleştirilmesini sağlayan, silindir çiftlerinden oluşan düzeneklere denir. Ön çekim ve ana çekim olmak üzere iki sistemden oluşur. 

1-) Ön çekim ya da kırıcı çekim (Alm. Vorzug, Fr. étirage préliminaire, İng. break draft; pre-draft; preliminary draft), iplik üretiminde, iki bölgeli çekim sistemlerinde, ana çekim bölgesine girmeden materyali bir miktar gevşetmeyi, lifler arasındaki tutuculuğu azaltmayı sağlayan, ana çekime göre çok daha az oranda uygulanan çekim. 

2-) Ana çekim ya da esas çekim (Alm. Hauptverzug, Fr. étirage principal; İng. main draft), iplik üretiminde, iki bölgeli çekim sistemlerinde, ön çekim bölgesinden sonra yer alan, malzemenin çekilerek istenilen doğrusal yoğunluğa getirildiği çekim. 

Çekim Sistemi İlgili Kavramlar 
Çekim bölgesi (Alm. Verzugzone, Fr. zone d'étirage, İng. drafting zone), iplikçilikte iki çift çekim silindiri arasındaki alan. 

Çekim oranı (Alm. Verzugverhältis, n; Fr. rapport d'étirage, m; İng. draft ratio), iplik üretiminde çeşitli makinelerde çekme işlemi sonucunda lif demetinin doğrusal yoğunluğundaki azalma oranı. 

Çekim silindirleri (Alm. Verzugzylinder, Fr. rouleau étireur, İng. drafting rolls), çekme, tarama, fitil ve bilezikli iplik eğirme makinelerinde lif demetine çekme işlemi uygulamak için kullanılan silindir çifti. 

0 yorum: