Kompozit iplik iki veya daha fazla farklı özellikteki bileşenin özelliklerinden aynı anda optimum ölçüde yararlanabilmek için geliştirilmiş bir iplik yapısıdır. Kompozit iplik yapısı aynı merkezli birbirinin üzerine bükülmüş iki veya daha fazla lif demetlerinden oluşur. Merkezde bulunan lif demetine çekirdek, çekirdek kısım üzerine sarılı olarak bulunan liflere ise sargı lifleri (dış tabaka) denilmektedir. Bu lif demetlerinden biri kesik elyaf, filament, elastan veya metalden oluşan çekirdek ve diğer lif demetleri de bu çekirdek kısım üzerine eğrilmiş (bükülmüş) stapel doğal lif veya kesikli lif demetlerinden oluşmaktadır.
Kompozit ipliğin en önemli özelliği, burada kullanılan iki veya daha fazla lif demetinin farklı özelliklerinden aynı anda optimum ölçüde yararlanmaktan kaynaklanan kullanım avantajıdır. İpliğin dış kısmını kaplayan kesikli lif demeti, ipliğin görünümünü ve iplik yüzeyinin fiziksel özelliklerini belirlemede etkin olurken, çekirdek kısımdaki filament demeti de ipliğin dayanımını ve sert çekirdekli kompozit iplik oluşumunda düşük büküm seviyesini kullanmaya imkan sağlamada etkin olmaktadır. Çekirdek kısımda bulunan lifler kompozit ipliğe mukavemet, boyutsal stabilite gibi mekanik ve fonksiyonel özellikler kazandırırken; dış tabaka (sargı kısmı) ipliğe estetik, konfor, tutum özelliklerinde iyileşme sağlamaktadır. Bunun yanı sıra çekirdek kısımda bulunan sentetik liflerin üzeri kaplanarak, bunların sürtünme sonucu meydana getireceği boncuklanma (pilling) eğilimlerinin de büyük ölçüde önüne geçilmiş olunmaktadır.
Kompozit İplik Üretim Teknikleri
Genel olarak kompozit iplik, elastan, paslanmaz çelik tel, karbon, bakır, gümüş tel ile doğal veya rejenere selüloz kesikli liflerin bir araya getirilmesi ile üretilen ipliklerdir. Kompozit iplik üretim yöntemlerini dört ana gurupta incelemek mümkündür.
1) Kaplama metodu ile kompozit iplik üretimi
2) Havalı sistem ile kompozit iplik üretimi
3) Büküm metodu ile kompozit iplik üretimi
4) Özlü iplik üretimi
0 yorum:
Yorum Gönder