Tekstil ve Moda

Armoni Ne Demek, Renk Armonisi Ne Demek

Renk armonisi. 
Armoni, renk harmonisi ya da renk uyumu (Alm. farbliche Harmonie; Fr. harmonie de couleurs, İng. color harmony), yan yana duran renklerin birbirini tamamlayarak ve eşleşerek göze hoş görünür ahenk oluşturmasına denir. 

Renk armonisi renklerin uyumu demektir. Renklerin, göze hoş gelen şekilde gruplandırılmasıdır. Uzmanlar renkleri incelerken bir çok renk kombinasyonunun yanında bazı kurallar uygulanınca, tasarımların daha çok tercih edildiğini fark etmişler. Bu kuralların her biri farklı bir renk armonisini oluşturur. 

Harmoni veya armoninin kelime anlamı uyumdur. Renklerin arasındaki ahenk, eşgüdüm ritim, uygunluk anlamlarına gelir. 

Renkler, göze hoş gelecek şekilde bir araya getirilerek aşağıdaki gibi çeşitli renk armonileri oluşturulabilir: 

- Tek Renk Armonisi: Tek bir rengin açıklık ve koyuluk gibi ton (tram) değerleri arasındaki renklerin tercih edilmesiyle gerçekleştirilen renk armonisidir. Her zaman kabul görecek bir renk armonisi çeşidi olmakla birlikte oldukça durağan bir görünüme sahiptir, sakindir. 

- Analog Renk Armonisi: Renk çemberinde birbirine komşu olan renklerin tercih edilmesiyle gerçekleştirilen renk armonisidir. Analog renkler yan yana geldiklerinde birbirlerinin güçlerini kırarlar ve yumuşak bir görünüm kazanırlar. Bu sayede gözü rahatsız etmeyecek yumuşak bir ahenk oluştururlar. 
Tamamlayıcı renk armonisi örnekleri. 
- Tamamlayıcı Renk Armonisi: Renk çemberinde birbirinin karşısında yer alan renklerin oluşturduğu armonidir. Bu renklere tamamlayıcı renkler denir. Aralarında çok yüksek kontrast vardır. İçinde renk taşıyan her hangi bir tasarımda, denge oluşturmak için, karşıt renkler kullanmak oldukça faydalıdır. 

- Çapraz Tamamlayıcı Renk Armonisi: Renk çemberinde bir renkle birlikte, tamamlayıcı renginin (karşısındaki rengin) sağına ve soluna komşu olan renklerin birlikte kullanılması ile gerçekleştirilen renk armonisidir. Oldukça güzel sonuçlar vermektedir. 

- Üçlü Renk Armonisi: Renk çemberinde birbirine eşit uzaklıkta olan ve bir üçgen oluşturan 3 rengin birlikte kullanılmasıyla yaratılan renk armonisidir. Birbirine uyum içinde kullanılabilecek renkleri yaratmada en popüler armonidir. 

0 yorum: