Kot kumaş ya da denim, pamuk ipliğinden dokunan veya çoğunluğu pamuktan oluşan, dimi örgüsüne sahip kalın bir tür kumaştır. Örgüdeki çözgüsünün dışarıda olması dolayısıyla rengini kumaşın çözgüsünün renginden alır. TDK sözlüğünde; giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş, blucin olarak tanımlanmaktadır.
Kot kumaş, tekstil üretiminin önemli bir oranını oluşturmaktadır. Yalnızca klasik ve temel denim kumaş değil, aynı zamanda orta ve daha yüksek nitelikli kot kumaşlar talep olarak önde olmuşlardır. Parti kumaş sektöründe epey bir yer edinmiş olan denim kumaş; kıyafetler, gömlekler, bluzlar ve ceketler için kullanılmaktadır. Orijinal denim, koyu mavi çivit renklere sahiptir. Ayrıca kot kumaşı, maviden siyaha, kırmızıdan kahverengiye kadar tüm renklere sahip olabilir. Kot kumaşının elyafı doğal kumaş elyafları arasında yer alan pamuğa dayanmaktadır.
Kot Kumaşın Tarihi
Kot kumaşının boyanmasında kullanılan, Batı dillerde Hindistan menşeli indigo adını alan mavi boya (çivit), 15. yüzyıla dayanmakta ve dönemin en önemli ticaret kalemleri arasındaydı. Bu boya ile boyanan kumaşlar kendine has rengi ile günümüzde olduğu gibi tarihte de ilgi çekmiştir.
Günümüzdeki benzerlerinin ilk örnekleri olan kot kumaşlar 1873 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilmeye başlanmıştır. Kot kumaşı bir göçmen olan Bavyeralı Levi Strauss tarafından üretildi. İlk pantolon denim kumaşının daha ağır bir türünden kenevirden üretilmiştir. Kısa süre sonra bu kumaş türünün maden işçileri, çiftçiler ve kovboylar için ideal bir giysi olduğunu fark edildi bu alanda yoğun bir kullanıma ulaşıldı.
0 yorum:
Yorum Gönder