Tekstil ve Moda

Kumaşta Dökümlülük Tayini

Dökümlülük elbisede aranan özelliklerdendir. 
Dökümlülük, kumaşın görünümüne etki yapan önemli özelliklerden biridir. Basit bir anlatımla, kumaşın kendi ağırlığı altında şekil değiştirme davranışıdır denebilir. Kumaşın kullanım sırasında nasıl görüneceği konusunda en önemli kriterlerden biridir. 

Tekstil sektöründe son günlerde, teknoloji ile paralel olarak daha objektif ölçüm teknikleri gelişmiş ve kumaşların estetik tutumlarının ölçümünde önemli ilerlemeler olmuştur. Kumaşların dökümlülük ve eğilme özellikleri, kumaş konforu açısından değerlendirildiğinde, tekstil malzemelerinin seçimini, tasarımını ve görünümünü etkileyen başlıca parametrelerdir. 

Kumaşın terbiye işlemleri sırasında kullanılan bir takım yumuşatıcı maddeler, kumaşa dökümlülük de kazandırır. Örneğin silikonlu apre maddeleri, bu konuda mükemmel sonuç verirler. Kumaş daha dolgun bir yumuşaklık kazanır. Ancak, katyonik yumuşatıcı maddeler kullanıldığı zaman elde edilen etki, kumaşın ne kadar fazla kullanıldığına bağlı olarak değişmektedir. Bu maddeler kumaşa dolgunluk vermeden sadece aşırı bir yumuşaklık kazandırırlar. 

Kumaşın en ve boy stabilitesini sağlamak için, yani kumaşın birçok yıkamadan sonra alacağı şekle sokmak için, buruşuklukları açarak ütülemek işlemine sanfor işlemi denmektedir. Bu işlem, kumaşın son tutumunu iyileştirmek ve kumaşa dökümlülük kazandırmak bakımından çok önemlidir. 

Bu kapsamda tekstil kumaşlarında dökümlülük tayini için yapılacak testlerde şu standart dikkate alınmaktadır: 

TS 9693 Tekstil - Kumaşlar - Dökümlülük tayini. 

0 yorum: