Tekstil ve Moda

Triko ile Kazak Arasındaki Fark Nedir

Tekstil sektöründe son derece önemli olan triko düz örme makineleri kullanılarak gerçekleştirilen, atkılı örgü sistemiyle elde edilen kumaşlardır. Özellikle sıcak tutuyor olması triko kumaşların kışlık giyecek üretiminde sıklıkla kullanılmasını beraberinde getiriyor. Kazak ise triko kumaşlar ya da farklı örgü teknikleri ile hazırlanan kışlık kıyafetlerdir. 

Temel fark kısaca triko bir kumaş üretim yöntemidir. Kazak ise bir giyecek türüdür. Trikodan elbise, yelek, bluz, etek ve kazak üretilebilir. Kazak burada nihai üründür, triko ise bu kumaşın türüdür. Her triko ürün kazak değildir, her kazak da triko olmayabilir. 

Tekstil sektöründe son derece önemli olan triko düz örme makineleri kullanılarak gerçekleştirilen, atkılı örgü sistemiyle elde edilen kumaşlardır. Özellikle sıcak tutuyor olması triko kumaşların kışlık giyecek üretiminde sıklıkla kullanılmasını beraberinde getiriyor. Kazak ise triko kumaşlar ya da farklı dokuma teknikleri ile hazırlanan kışlık kıyafetlerdir. Yani özetlemek gerekirse kazak bir giyecek, triko ise kumaş üretiminde kullanılan bir dokuma tekniğidir. Triko kumaşlarda örme yüzeylerinde kullanılan ipliğin ilmek formu oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Bu özelliğinden kaynaklı olarak yumuşak bir yapıya sahip olurlar ve bu kumaşlar aynı zamanda vücudu sardıkları için vücut ısısının korunmasına da yardımcı olur. Zira kazak, süveter, hırka ve yelek üretiminde en sık kullanılan kumaş çeşitlerinin başında trikolar geliyor. 

Triko Kumaşın Özellikleri Neler 
Eldiven ve kaşkol gibi kış mevsiminde kullanım için özel olarak dizayn edilen aksesuarlarda da triko kumaşların yoğun bir şekilde kullanıldığını belirtebiliriz. Bere ya da şapka üretiminde de bu kumaşlardan ziyadesiyle faydalanılıyor. Triko kumaşları diğer kumaşlardan ayıran özelliklerden biri de dökümlü bir görünüm sergiliyor olmasıdır. Yumuşak bir forma sahip olduğundan bu kumaş kullanılarak hazırlanan giyecekler hafif dökümlü bir duruş sergiler. Triko kumaşların bir diğer özelliği de kolay kırışmıyor olmasıdır. Bu nedenle uzun süreli kullanımlarda bile deforme bir görünüm kazanmazlar triko kumaşlar kırıştıklarında da kısa bir süre içerisinde eski formlarına geri dönebilirler. Ancak bu özellikleri yıkanmasına ve kurutulmasına dikkat edilmesi gerektiği anlamına da geliyor. Triko kumaşlarla hazırlanan giyeceklerin asılarak değil serilerek kurutulması gerekiyor. Aynı zamanda çok yüksek ısıda yıkanmaları durumunda formları bozulabiliyor. Ek plaka, çift plaka, saç örgülü, nopeli, kaydırmalı, jakarlı, intersia, ribana, selanik ve haroşa örgülü kumaşlar tekstil sektöründe en çok kullanılan triko kumaş çeşitleridir. Birçok farklı kalınlıkta üretilebilen triko kumaşlar hava tutma özelliğine sahip olması ile da ön plana çıkıyor. Hava tutma özelliği yapısından kaynaklanıyor ve bu özelliği sayesinde vücudu sıcak tutabiliyor. Kışlık kıyafetlerinizi triko kumaşlarla hazırlanan tasarımlar arasından seçerek siz de kış mevsimini üşümeden atlatabilirsiniz. 

2 yorum:

triko kumaş türüdür, kazak ise elbise türüdür kazak triko farkı budur.

triko kazak farkı varmış ben incesine triko kalın olanına kazak diyordum ama az da olsa fark varmış :) ama benim kazak ile triko farkına ilişkin teorimde bir nebze olsun doğruymuş