2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Buruşmazlık Açısı

Buruşmazlık açısı (Alm. Knittererholungwinkel, Fr. angle de défroissibilité, İng. crease recovery angle), kumaşların buruşma özelliğinin belirlenmesinde, belirli bir ağırlık altında katlı olarak belirli bir süre bekletilen kuru ya da yaş örneğin, ağırlık kaldırıldıktan belirli bir süre sonra katları arasında ölçülen açıya denir. Kumaşlarda buruşmazlık, kullanım sırasında meydana gelen buruşturma etkilerine karşı kumaşın gösterdiği direnci ve bu etkilerden kurtulma yeteneğini ifade etmektedir. Buruşmazlık, daha çok selüloz esaslı elyaftan üretilen ipliklerle dokunmuş pamuk, keten veya viskon kumaşların buruşukluğa direnç göstermesi için uygulanan aprelerde söz konusu olmaktadır. 

Yün ve moher gibi doğal elyaftan üretilen kumaşlarda herhangi bir apre işlemine gerek duyulmaz, çünkü zaten doğal olarak buruşmazlık özelliğine sahiptirler. Buruşmazlık açısı, kumaşların normal kullanım koşullarında baskı altında kıvrılması ve buruşması sonrasında, bu baskı kalktığı zaman bir önceki düzgün şekline dönebilme yeteneğidir. Kumaş ipliğinin elyaf cinsi buruşmada önemli bir faktördür, ancak bunun dışında iplik bükümü ve dokuma sıklığı da kumaşın buruşma eğilimi yükseltebilir. Elyaf cinsi esnek olan kumaşlarda buruşukluk daha az olur. TS 390 standardı, kumaşlarda katlama açısı ölçülerek buruşmazlık seviyesini belirlemeye yöneliktir. Kat düzelme açısı, belli koşullarda, belirli bir sürede, belli bir baskı altında tutulan katlanmış kumaşın, üzerindeki baskı kaldırıldığı zaman belli bir sürede uçları arasında oluşan açıdır. Kumaşın buruşmazlık seviyesi, kat düzelme açısı ile doğru orantılıdır. 

İlgili standartlar: 
- TS 390 EN 22313 Tekstil kumaşlar - Yatay olarak katlanmış kumaşta katın açılmasının kat düzelme açısının ölçülmesi yolu ile tayini. 
- AATCC 66 Kırışıklıkların giderilmesi - Dokuma kumaşlar: Kurtarma açısı. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.