Tekstil ve Moda

Sarafan Nedir, Sarafan Elbise Ne Demek

Sarafan elbise. 
Sarafan, ilk kez 1376 yılında kullanılan ve tüm yaştan Rus kadına hitap eden modelleri bulunan, Rusya'nın ulusal halk kostümüdür. 20. yüzyıla kadar gelmiş ve daha düz-modernizme uygun tasarlanmış olarak kullanılan Sarafan günümüzde daha çok hediye edilme amacıyla üretilmektedir. Klasik sarafanlar daha çok Rusya'nın köylerinde ve folklor oyunlarında kullanılsa da, sarafan halkın kendine ait kültür etkinliklerinde olmazsa olmazdır. 

Sarafanlar genelde korseyle birlikte kullanılıp, uzun ve kalın askılı elbise şeklinde tasarlanmış olup Rus başlığı olarak bilinen Kokoşnik'le birlikte giyilmektedir. Kokoşnik tacımsı bir nesne olup, uçları enseden bağlanan, genelde boncuklu ve süslü olan bir saç aksesuarıdır. Özellikle halk oyunlarında sarafan ile kokoşnik birlikte kullanılmaktadır. Sarafan eskiden günlük giyim için genelde siyah olurken, özel günlerde çiçekli ve farklı motiflerle süslenmiş, renkli şekilde giyilmiştir. 

2 yorum:

rus geleneksel kıyafetidir

sarafan, kızlar ve kadınlar tarafından giyilen ve Rus geleneksel halk kostümünün bir parçasını oluşturan uzun, trapez bir Rus süveter elbisesidir. Geleneksel Rus kostümü düz, boyuna çizgilerden oluşan türleri de vardır