Tekstil ve Moda

Perma Nedir, Perma Nasıl Yapılır, Perma Zararlı Mı

Perma saç modeli. 
Perma, saçın içindeki yapının kırılması ve yeniden şekillenerek kıvrımlar haline gelmesi işlemine denir. Perma, İngilizce "permanent hairstyle" kelimesinin kısaltmasıdır ve kalıcı saç şekli anlamına gelir. Perma, saçlara çeşitli kimyasal solüsyonlar uygulanarak saçların kalıcı olarak kıvırcık hale getirilmesidir. Özellikle düz saça sahip kullanıcıların tercihi olan perma, 1980'li yıllarda moda olan favori saç modelleri arasında yer alır. 

Saçlarını dalgalı veya kıvırcık bir şekle sokmak isteyen kullanıcıların saç bakım tercihi olan perma, 6 ay veya bir yıl kalıcılığı olan bir işlemdir ve bu işlemi yaparken dikkatli olmak gerekir. Perma, kimyasal solüsyon uygulanan bir işlem olduğu için, uzman kişiler tarafından uygulanması gereken işlemlerden biridir. Perma yaptırırken ise bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Kimyasal bir işlem olan perma uygulaması, uzman kişiler tarafından yapılmalıdır ve işlem sırasında solüsyondan kaynaklı saç derisinde yanma olursa, işlem sonlandırılmalıdır. Öte yandan çok işlem görmüş ve yıpranmış saçlara perma uygulamasının yapılması da tavsiye edilmez. Bunun için öncelikle saçın sağlıklı ve kimyasal işlemleri kaldırabilir olması gerekir. 

Perma İşlemi Nasıl Yapılır 
Saça kalıcı kıvırcıklık veya dalga vermek için yapılan perma, kimyasal saç işlemlerinden biridir. Perma yaparken izlenmesi gereken işlemleri ise şöyle sıralamak mümkündür: 
- Perma için ilk adım saçın hazırlanmasıdır ve saç, permadan önce yıkanmalıdır çünkü bu saçlardaki kütiküllerin hafifçe kalkarak perma solüsyonunun saça daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olur. Şampuan yardımıyla yıkanan saç bol su ile durulanır. Saç tam kurutulmaz, nemli bırakılır ve solüsyonu daha kolay uygulamak için saç 3 parçaya ayrılır. 
- Eldiven takılarak kimyasal solüsyon uygulanmaya başlanır ve perma kağıdına saç sarılarak solüsyon dökülür. Perma solüsyonu keratine girer ve saçın iç tabakalarında, lif benzeri hücreleri bir arada tutan sülfür bağlarını kırar. Liflerin gevşemesiyle saç sarılarak yeni bir şekil verilir. 
- Saçlar sarıldıktan sonra perma losyonu, yeni şeklin gelişmesi için bir kez daha uygulanır. Gelişim süreci saçın yapışma ve durumuna göre değişebilir. Daha sonra saç tutamı perma kağıdı ile birlikte kıvırma maşası kullanılarak kıvrılır ve maşa kapatılır. Maşa boyutu istenilen kıvırcık dalgasına göre büyük veya küçük olarak değişir. 
- Tüm saça aynı işlem uygulanır ve beklemeye başlanır. Buklelerin belirginleşmeye başlamasıyla birlikte kimyasal solüsyonlu bigudiler çıkarılmadan saç yıkanır. 
- Saç bigudileri çıkarılmadan kurutma işlemi yapılır ve perma nötrleştirici solüsyon uygulanır. Süre tamamlandığında nötralizer adı verilen ikinci bir kimyasalla saçlardaki değişen bağlar yeniden oluşturulur. Bu kimyasalın içinde, kırılan bağları birleştiren ve dalgaları güçlendiren bir oksidasyon maddesi bulunur. 
- 10 dakika solüsyon saçta bekledikten sonra saçlar yıkanır ve bigudiler çıkarılmadan saçların kuruması beklenir. 
- Saçlar kuruduktan sonra bigudiler çıkarılır ve permalı saçlar kullanıma hazırdır. 
- İşlemler bittikten sonra saçları tarak ile taramamak gerekir. Aksi takdirde saçta oluşan bukleler hasar görebilir. 

Permanın Ömrünü Uzatmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir 
Perma işlemi yaptıktan sonra permanın uzun vadede kullanılabilmesi için bazı şeylere dikkat etmekte fayda vardır. Kimyasal bir işlem olduğu için perma yaptırdıktan sonra saç bakımı ihmal edilmemelidir. 
- Perma uygulama işleminden sonra saçların en az 3 gün yıkanmaması gerekir. 
- Kimyasal işleme maruz kalan saçların bakımının ihmal edilmemesi ve uygun bakım ürünlerinin kullanılması gerekir. 
- Permalı saç en az 1 hafta fırçalanmamalı veya fırça yardımıyla şekillendirilmemelidir. Ayrıca saçın bir hafta boyunca toplanmaması, örülmemesi, düzleştirilmemesi gerekir. 
- Permalı saçların saç kurutma makinesi ile kurutulmaması, saçın uzun süre kullanılması anlamına gelir. Ayrıca saçların düzleştirilmemesi veya fönlenmemesi gerekir. 
- Perma yaptırdıktan sonra saç boyama işlemleri için en az 2 hafta beklemek, buklelerin kaybolmaması anlamına gelir. 

Spiral perma, uzun saçlarda hoş lüleler yaratır. Saç uzadığı zaman, sadece diplere perma uygulamak çok önemlidir. Aksi takdirde daha önceden perma işlemi görmüş saçlara zarar verebilirsiniz. Ayrıca saç açma veya röfle gibi işlemler perma yapılan saçlarda önerilmeyen bakım türleridir. Perma, her saç tipine uygulanabilen bir işlemdir ve perma dalgasının kalınlığına kullanıcılar karar verir. Sık dalgaların istendiği perma modeli, özellikle genç kullanıcılar tarafından çok tercih edilir. Ayrıca ince telli saça sahip kullanıcılar da sık permayı daha çok tercih eder. Öte yandan doğal perma yaptırmak da geniş perma çubukları yardımıyla yapılır ve son yıllarda doğal perma daha çok kullanılır. Doğal perma yaparken kullanılan bigudilerin boyutu büyüktür ve perma solüsyonu uygulanırken buklelerin daha belirgin olması için keratin de kullanılır. 

Boyalı Saça Perma Yapılır Mı 
Doğru formüller seçildiği takdirde boyalı saça da perma uygulanabilir. Kuaförünüz, size en uygun formülleri seçmenizde yardımcı olacaktır. Saça bir kez perma uygulandıktan sonra kıvırcıklar kalır ancak yeni saçlar düz uzar. Zamanla kıvrımlar yumuşayabilir. Eğer saç uzunsa ağırlaşarak dalgaların daha gevşek görünmesine neden olabilir. 

Permalı Saç Ne Kadar Süre Kullanılabilir 
Perma genelde 2 ila 5 ay arasında kalıcılığını koruyor. Kıvırcık saç bir kaç ay sonra yavaş yavaş perma formunu kaybederek su dalgası görünümüne dönüşür. Perma boyalı saça, boyasız saça, düz saça, kalın telli saçlara yapılabilmektedir. 

Perma Saça Zarar Verir Mi 
Permanın ne olduğundan ve nasıl yapıldığından bahsettikten sonra sıra en merak edilen konuya geldi. Permanın saça zararı var mı; öncelikle perma, kimyasal bir işlemdir. Bu sebeple saça zararları bulunuyor. Perma yapılırken saçlar, en az 1 saat kimyasallarla beraber yüksek ısıya maruz kalır. Bu da saçların zayıflamasına ve dökülmesine neden olabilir. Yüksek ısı ile gelen bir diğer zarar ise saçlarda yanmadır. Perma işleminden sonra saçlar zayıflayabilir ve güçsüzleşebilir. İşlem sırasında kullanılan maddeler cilde de zarar verebilir. Perma işlemi, saç derisindeki folikülllerin açılmasına neden olabilir. Bu da saç derisinden enfeksiyon ortaya çıkarabilir. 

1 yorum:

Son zamanlardan yine popüler olan perma nedir? Sıklıkla duyuyoruz perma yaptırmak saça zarar verir mi? Perma, düz saçları kıvırcık forma sokmak için uygulanan bir işlemdir. Elbette saçı strese sokan bir işlemdir zayıflama ve dökülmeler görülür.