Tekstil ve Moda

Rinse Nedir, Rinse Yıkama Ne Demek

Rinse yıkama siyah denim pantolon. 
Rinse yıkama ya da denim durulama (Fr. denim rinsé, İng. denim rinsing; one wash), genellikle kuru ve parlak görünüm istenen denim ürünlerin ıslatıcı, kırık önleyici, haşıl sökücü, yumuşatıcı gibi maddelerle soğuk ya da ılık suda yıkanması işlemine denir. Rinse yıkama, klasik bir denim yıkama prosesinde kurutma öncesi yapılan son işlem adımıdır. Rinse yıkama normal yıkama olarak da bilinir. Endüstriyel yıkama makinesinde soğuk suda çalkalama şeklinde yıkama yapılmaktadır. Ürüne olabildiğince az yıkama efekti verilerek yalnızca çekmezlik ve tuşe kazandırmak amacıyla yapılan durulamalardır. 

Rinse yıkamanın amacı, kumaş görüntüsünün olabildiğince koyu tonda kalmasıdır. Haşılı sökülmüş denim, enine açılmış şekilde, açık en yıkama makinasına beslenir ve çıkan boya akıtılmaz. Yumuşatma ile ürün üzerinde istenen tuşe efektinin verilmesi sağlanmaktadır. Bunları sağlamak için ise, çeşitli kimyasal maddelerden yararlanılmakta olup, kullanılan yumuşatıcı maddeler, kumaşın belirli bir yumuşaklık ve dökümlülüğe sahip olmasını sağlamaktadır. 

Rinse, sadece yumuşatıcı kullanılarak yapılan yıkama şeklidir. Rinse yıkamalı mamuller çok boya verdiği için tüketici uyarılmalıdır. İndigo boyayı fikse etmek mümkün olmadığı için boya vermeyi önlemek mümkün değildir. 

3 yorum:

rinse yıkama kot taşlama ve kot yıkama işlemlerinden biridir

rinse bath diye geçer İngilizcesi

Rinse wash boyama diye geçer biliyorum