2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Tifdruk Baskı Nedir, Tifdruk Baskı Tekniği

Tifdruk baskı tekniği. 
Tifdruk (rotogravure), baskıcılıkta kullanılan temel baskı tekniklerinden biridir. Tifdruk baskı aynı zamanda; çukur baskı, gravür baskı veya rotogravür olarak da bilinir. Tifdruk kelimesi, Almanca Tiefdruck (derin baskı), tief (derin, çukur) ve druck (baskı) kelimelerinin birleşimi sonucu oluşmuş olup derin ya da çukur baskı demektir. Tifdruk tekniğini Türkçede en iyi karşılayan tanımlama ise çukur baskı tekniğidir. Bu teknikte basılacak içerik önce metal bir tabakaya aşındırma yöntemi ile derinlemesine işlenir. 

Daha sonra metal tabaka üzerine baskı boyası dökülür. Dökülen boyar madde metal levha üzerindeki çukurlara dolar. Daha sonra bu tabakanın üzerine baskı yapılacak malzeme konarak basınç uygulanır ve böylelikle çukurlardaki mürekkebin baskı yapılacak malzemenin yüzeyine geçmesi sağlanır. 
Tifdruk baskı çalışma prensibi. 
İş olan (görüntülü) yerlerin çukurda, iş olmayan yerlerin yüksekte olduğu baskı tekniğidir. Baskı malzemesi görüntüyü direkt gravür silindirinden alır. Silindir yüzeyinden daha derinde kalan görüntülü (iş olan) alanlardaki boyar madde basınçla baskı malzemesi üzerine aktarılması esasına dayanır. Baskıdan hemen önce gravür (oyma) silindirinin tamamına boyarmadde uygulanır. Hemen sonra sıyırıcı bir bıçak (Dr. Blade) tarafından fazlalıklar alınır. Çukurda kalan boya baskı altı malzemesine aktarılır. 
Tifdruk gravür silindirine desenin/görüntünün işlenmesi. 
Tifdruk baskı sisteminin en önemli özelliği net, yumuşak ve her kopyası birbirinin tam benzeri baskılar vermesidir. Ayrıca kalitesini bozmadan yüksek tirajlı baskı yapabilmesi nedeniyle yoğun baskılarda tercih edilmektedir. Tifdruk baskıda tekniğinde birinci baskı ile bir milyonuncu baskının aynı renk ve görüntü değerlerinde olmasıdır. Bu özelliğinden dolayı baskı tirajının çok fazla olduğu işlerde (özellikle esnek/plastik ambalaj sektöründe) çokça tercih edilir. Görüntü, bakır gravür silindiri (baskı kalıbı) üzerine lazer tekniği ile oyulur. Bakır gravür silindiri, baskı malzemesi görüntülendikten sonra baskı dayanıklılığı için elektroliz yöntemiyle çelik kaplanır. 
Tifdruk baskıda nokta derinliğinin baskıya etkisi. 
Tifdruk baskıda tram yoğunluğu farkı tram hücresinin derinlik farkı ile oluşturulur. Koyu tonlar daha derin, açık tonlar ise daha az derindir. Koyu tonlarda bilgisayardan gravür oyucu (elmas) kafaya gönderilen elektrik sinyali daha fazla olduğundan oyucu kafa daha güçlü şekilde vurur ve sonuçta daha derin çukur (gravür) oluşur. Açık tonlarda ise bilgisayardan gravür oyucu (elmas) kafaya gönderilen elektrik sinyali daha az olduğundan oyucu kafa daha güçsüz şekilde vurur ve sonuçta daha az derin çukur (gravür) oluşur. Oyucu kafanın vuruş gücü tram yoğunluğunu oluşturur. Oyucu kafanın vurmasından (oymasından) dolayı tifdruk tram hücreleri elmas/baklava şeklinde ifade edilir. 

Günümüzde kumaşların, kaliteli dergilerin, duvar kâğıtlarının, posta pullarının, bazı banknotlar ve hisse senetlerinin basımında kullanılmaktadır. 

2 yorum:

bu sistemde, boya alıp kumaşa geçiren kısımlar çukurdadır.

Merhaba,
Kalıtelı blog ıcerık paylasımlarınız ıcın tesekkurler, sızınle ıletısıme gecmeye calısıyorum ancak maıl butonu aktıf degıl. Baskı yazını ıle ılgılı danısmak ıstedıgım bır husus var

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.