2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Fason Nedir, Fason Üretim Ne Demek

Fason üretim yapan konfeksiyon atölyesi. 

Fason Üretim (Alm. Vertragliche Produktion; Fr. Production par Sous-traitance; İng. Contract Manufacturing), biri diğerine göre ekonomik üstünlüğe sahip iki firma arasındaki ilişki sonucu, küçük firmanın büyük firma için belirlenen türde, miktarda ve kalitede sürekli bir üretim yapması ve bu üretimi, anlaşmaya varılan tarihte teslim etmesi sürecine denir.

Fason üretim, asıl iş veya ürün sahibinin, iş veya ürünle ilgili işlemlerin tamamını veya bir kısmını dışarıdan farklı firmalara yaptırmasıdır. Fason kavramı, gerçek üretici firmadan anlaşma üzerine toplu ürün sipariş ederek, ürünlere gerçek üretici adını değil de sipariş veren firmanın adını yazdırmak şeklinde tanımlanır. Temel olarak, fason üretim, bir firmanın başka bir üretici firmaya kendi talepleri doğrultusunda ürün ürettirmesi anlamına gelir.

Fason üretim, genellikle ham maddenin işverence sağlandığı, parça başına ücretle yapılan bir üretim şeklidir. Fason üretimde, malzeme marka sahibi tarafından temin edilerek başka bir firmaya yaptırılan üretim şekli de mümkündür. Bunun yanı sıra, bazı durumlarda dışarıya işi yaptıran firma, ham maddesini sağlamadan da fason üretim yaptırabilir. Ayrıca, bir firma kendi markasını yazdırarak başka bir firmaya üretim yaptırabilir; bu da fason üretimin bir türüdür.

Fason üretimde, ürünün markası üretimi yaptıran firmaya veya üreticiye ait olabilir. Aynı şekilde, ürettirilen ürünün pazarlaması, taraflardan herhangi biri tarafından yapılabilir. Fason üretim, her iki tarafın da kendi uzmanlık alanlarına odaklanarak işbirliği yapmasına olanak tanır. Üretim konusunda uzmanlaşmış bir üretici, pazarlama ve dağıtım konusunda uzmanlaşmış bir ürün sahibi ile ortak bir çalışma gerçekleştirir, böylece her iki taraf da uzmanlıklarına göre katkıda bulunur.

Fason Üretimin Avantajları:

Fason üretimin avantajları firma ve sektöre göre değişiklik gösterebilir, ancak temel avantajlar şunlardır:

  • Fason üretim yaptıran firma, üretim süreçleri ile ilgilenmek zorunda değildir. Bu, firmanın üretim yerine başka alanlara odaklanabilmesini sağlar.
  • Fason üretim yaptıran firma, resmi izinler ve testler gibi başvuruları yapmak ve takip etmek zorunda değildir. Bunun yerine, firma ürünün kendisi ve pazarlaması üzerinde çalışabilir.
  • Fason üretim sayesinde, ürün satışı yapmak isteyen firma, kendi üretim tesisine sahip olmak zorunda değildir.
  • Fason üretim, ürün satışı yapmak isteyen firmanın üretim tecrübesine sahip olmasını gerektirmez.
  • Üretim ve Ar-Ge'nin karmaşık süreçler olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu süreçler üretici firma tarafından yönetilir ve fason üretim yaptıran firma bu süreçlerin karmaşıklığından uzak kalır.
  • Fason üretim, tarafların kendi uzmanlık alanlarına odaklanmasını sağlar, bu da daha verimli bir ortak çalışma ortamı yaratır.
  • Fason üretimi yaptırmak isteyen firma, üretim için gerekli olan tedarikçilerle iletişime geçmek zorunda kalmaz. Bazı durumlarda, firmalar bazı parça ve ürünleri fason firmaya kendisi sağlayabilir. Örneğin, konfeksiyon sektöründe fason üretim yapılan kot pantolonlar için rivet ve jakron gibi parçalar firma tarafından sağlanabilir, sadece dikim işlemi fason firmaya yaptırılabilir.

4 yorum:

Bir zamanlar Türk tekstilinde fason üretim çok yaygındı şimdi yerli markalarımızla bu ucuz üretim şekli azaldı.

Fason üretim tarzı, her sektör ve üretim alanında yapılabilir.

Fasoncu ne demektir, fasoncu nasıl olunur bunları bilmeyebilir ama öğrenebiliriz, fasoncular sitesi vardı bizim orada ilk defa o zaman duymuştum

fason ürün dandiktir diye bir algı var bu yanlış artık fason üretim en teknolojik cihazlarda bile uygulanan bir üretim yöntemidir

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.