Tekstil ve Moda

CMYK Nedir, CMYK Renk Modeli

CMY renk modeline dayalı bir eksiltici renk modelidir. 
CMYK renk sistemi, çıkarmalı renk sistemi ya da ikincil renk sistemi (Alm. physikalische Farbmischung; subtraktives Farbmischungssystem; Sekundärfarbsystem, Fr. système de couleurs secondaires, système de couleurs soustractives, İng. secondary color system; subtractive color system), camgöbeği, macenta ve sarı bileşenlerden oluşan ve çeşitli boya, mürekkep ya da boyarmadde karışımları sonucu beyaz ışıktan belirli frekansların değişik oranlarda soğurulması ile ortaya çıkan renk sistemidir. 

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key (black)) (Türkçe: camgöbeği, macenta, sarı, siyah), matbaacılıkta kullanılan bir çıkarmalı renk modelidir. CMYK modeli, beyaz bir yüzeyi (kağıt) maskeleme prensibi ile çalışır. Işık mürekkep tarafından emilir bu sebeple model çıkarmalı olarak adlandırılır, çünkü mürekkepler beyaz ışıktan kırmızı, yeşil ve mavi renkleri çıkarır. Işık tabanlı eklemeli RGB renk modelinde ana renk sayısı üçtür. Boya tabanlı eksiltmeli renk modeli olan CMYK'da ise bu rakamın dörde çıktığını görmekteyiz. 

CMYK 1970'li yıllara kadar diğer birçok renk uzayı gibi CMY olarak 3 renkten oluşmaktaydı. Siyah rengi ise bu 3 rengin karıştırılması ile elde ediyordu. Ancak siyah gibi çok kullanılan bir rengin bu yöntemle elde edilmesi hem süreçleri uzatıyor hem de maliyetleri artırıyordu. Bu nedenle de CMY renk uzayına anahtar renk olarak siyah renk de eklenmiş ve CMYK ortaya çıkmıştır. Matbaa teknolojileri tarihindeki bu değişiklik devrim niteliğinde bir etki yaparak maliyetlerin düşmesini ve baskı sürelerinin kısalmasını sağlamıştır. 

2 yorum:

Boya ve renkli baskıda tüm renkleri üretmek için üst üste bindirilebilen eksiltici renk sisteminde veya CMYK renk modelinde, macenta, sarı ve siyahla birlikte camgöbeği ana renklerden biridir.

cmyk renkleri nelerdir kısa ve öz hap bilgi