Tekstil ve Moda

Abraj Nedir, Abraj Ne Demek

Kumaşta abraj hatası. 
Abraj ya da dalgalı boyama kusuru (Alm. ungleichmäßige Färbung, Fr. teinture inégale, İng. uneven dyeing), boyanmış tekstil ya da deri ürünlerinde çeşitli nedenlerle oluşmuş dalgalı görünümlü düzgünsüzlüklere denir. Abraj hatası, kumaş üzerinde bulunan lekeli ve bozuk görüntü oluşturan hatalı kısımlardır. 

Abraj hataları, kumaşın en veya boy yönünde gözükebilen çizgi ya da bant şeklinde ortaya çıkan düzgünsüzlüklerdir. Kumaş oluşturulurken tansiyon farklıları, iplikteki kalite bozuklukları ve boyama-apre prosesleri sırasındaki problemlerden kaynaklanabilir. 

İplik abrajı, genellikle farkı numarada ve farklı partilerdeki ipliklerin bir arada kullanılmasıyla oluşan hatalardır. Kumaş üzerinde enine düzgün bantlar halinde görünürler. Ayrıca ipliklerin üretildiği ham madde (harman) karışıklıklarında da iplik abrajına neden olmaktadır. Ancak harmandan kaynaklanan iplik abrajında kumaş üzerindeki enine bantlar düzgün değil, rastgeledir. İplik abrajları çok bariz olmadıktan sonra çıplak gözle çok zor görünürler. Ancak özel ışıklı (örn: UV ışığı) kontrol sistemlerinde görünürler. Kumaş boyandıktan sonra da abraj daha belirgin olarak ortaya çıkar. 

2 yorum:

Abraj demek, kumaş üzerinde bulunan lekeli ve bozuk görüntü oluşturan kısımlara denir.

Yukarıdaki açıklama doğrudur. Kumaşın boyama kalitesinin bozuk olması ve dalgalı şekilde boyanması demektir.