Tekstil ve Moda

Sofistike Ne Demek, Sofistike Tarz Özellikleri

Sofistike, insan davranışlarından modaya kadar birçok alanda kullanılan, farklı anlamlar taşıyan Fransızca kökenli bir sözcüktür. İş veya nesne için tanımlandığında karmaşık, özel ve çok yönlü anlamlarına gelen sözcük, bir insan için kullanıldığında yapmacıklı davranan, doğallığını kaybetmiş, karmaşık yapılı gibi olumsuz anlamlar taşımaktadır. Moda alanında ise ince bir zevki yansıtmak için kullanılır ve zarif, estetik yönü güçlü giyim tarzını ifade eder. Günümüzde modanın da etkisiyle anlamı genişlemiş ve bilgili, kültürlü, seçkin gibi olumlu anlamlar da kazanmıştır. 

Sofistike moda anlayışında özellikle yaratıcılık ve özgünlük ön plana çıkar. Alışılmış moda kuralları dışında her türlü eşya, sofistike giyimde kullanılabilir ve her türlü obje, aksesuar olarak kombinleri tamamlayabilir. Ekose desenleri ve çok desenli kumaşlar, sofistike giyimin en karakteristik özellikleri olur ve sıra dışı objeler aksesuar olarak tercih edilir. Çok yönlü parçalar, alışılmışın dışında renkler, desenler ve bir arada zor kullanılan kumaşlar özel bir stil oluşturmaya yardımcı olur. Kişinin hayal gücünü ve yaratıcılığını yansıtan bir tarz olduğu için kuralları yoktur ve sofistike giyimde kadınsı çizgiler öne plana çıkar. Moda kavramı olmasının yanında dekorasyon kavramı olarak da kullanılmaya başlanan sofistike, modada olduğu gibi, birbiri ile uyumsuz parçaların bir arada kullanılmasına dayanır. Aydınlatmada, hem parlak LED ışıklar hem mum ışığı gibi loş ışıklar bir arada kullanılır. Mobilya seçiminde modern ve klasik parçalar aynı ortamda yer alır. Özellikle dinlenme köşelerinde kadife ağırlıklı mobilyalar öne çıkar ve abajurlar, mumlar ile sıcak aydınlatma yapılır. Kumaş tercihinde kadifenin yanında lüksü hatırlatan ipek veya saten kumaşlar tercih edilir. Renk tercihinde beyazın ve yumuşak tonların ağırlıklı kullanıldığı görülürken aynı ortam içinde zıt renkler de tercih edilip bir tezat oluşturmak amaçlanır. 

Sofistike Tarzın Kombinlenmesi 
Çok yönlü bir kullanıma sahip olan sofistike kelimesi anlamı itibariyle moda sektöründe de kullanılır. Moda sektöründe çok yönlü ve özel anlamında kullanılan sofistike, kişilerin yansıttığı zevklerini tanımlamak için kullanılır. Olumlu ya da olumsuz birkaç sofistike anlamı olsa da moda alanında zarif, estetik, şık, cesur ve güçlü giyim tarzını belli etmek için kullanılır. Sofistike tarz, yaratıcılığı ön plana çıkmış, özgür ve seçkin stili ile dikkatleri üzerine çeken bir moda anlayışını ifade eder. Kalıplaşmış moda kurallarının tam aksine yenilikçi olan sofistike giyim tarzı farklı obje, aksesuar ya da tamamlayıcı parçalar ile kombin oluşturmayı temsil eder. Bu giyim tarzına sahip kişiler daha çok karmaşık renk ve desenlerdeki kumaşlardan üretilmiş parçaları tercih ederler. Kombinlerinde kullandıkları parçalar birbiri ile zıt kumaşlardan yapılır. Sofistike stil kişinin hayal dünyasını ve yaratıcılığını ön plana çıkarır. Modanın yanı sıra seçtikleri sofistike müzik parçaları ile de karakterlerini ve yaşam tarzlarını belli ederler. 

2 yorum:

Sofistike giyim tarzı ya da sofistike tarz, modada şık, seçkin anlamında kullanılan sofistike, zevkli bir giyimi gösterir.

Sofistike tarz nedir; Modada yanıltıcı giyim, ince bir zevki yansıtan bir şekilde giyinmek anlamında kullanmaktadır.