Tekstil ve Moda

Demode Nedir, Demode Olmak Ne Demek

Demode kadın kıyafetleri (victorian era). 
Demode, kısaca modası geçmiş olan anlamındadır. Demode kelimesi, modası geçen, göze eski görünen ve yoğun rağbet görmeyen anlamlarını içerir. İlk akla gelen anlamı ise genellikle moda olan bir tarzın, artık talep görmemesi ve eski bir stil izlenimi vermesidir. Demodenin net tarifi için moda kelimesinden de bahsetmek gerekir. Moda, en temel ifade ile çoğunluğun benimsediği belli akımların ortak zevkini yansıtan temel hatlardır. Moda kelimesinin kullanım alanı son derece geniştir. Örneğin; insanlar, saç şekilleri, giyim, mimari, sanat gibi pek çok farklı ve birbirinden bağımsız alan için moda ve dolayısı ile demode kelimesi kullanılır. 

Demode olan, kendi özelinde ise yeni kreasyonların hakimiyeti ile popülerliği azalan giyim ürünü ve aksesuarları ifade eder. Demode ürünler o günün modasına hitap etmez, rağbet görmez hâle gelir, teknolojik gelişmelerin gerisinde kalan üretim teknikleri ile üretilmiş olabilir. İnternet, basılı dergiler, moda şovları, modacılar, ünlü giyim markaları gibi araçlar, neyin moda neyin demode olacağını etkiler. Yaygınlık kazanan ve çoğunluk tarafından benimsenen kıyafetler, tüketiciler tarafından talep görürken arka planda kalan diğer giyim ürünleri demode kategorisine girer. Moda dünyasında demodenin kapsamı hayli geniştir. Üst giyim, alt giyim, dış giyim, iç giyim ve aksesuar ürünlerini içerir. Stil, belli bir kumaş türü, kesim biçimi ve aksesuar detayı demodenin alanına girebilir. İspanyol paça pantolonlar, yüksek bel pantolonlar, vatkalı ceketler, 1990 ila 2000’li yılların ilk dönemine damga vuran kot modası bunlara örnek niteliğindedir. Belli bir örgü veya işleme biçiminin demode olması da söz konusudur. Bu noktada, demode olarak değerlendirilen bir tarzın, yıllar içerisinde dönüştürülerek ve yeniden üretimle tekrar moda olabileceğini eklemek gerekir. Bu, yeniden üretim olabileceği gibi, türetme yani yeni teknolojik imkanlarla ve gelişen moda kültürü öğelerinin eski tarza entegre edilmesi ile de kendini belli edebilir. 

2 yorum:

Demode kelimesi; günlük hayatta sık sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. TDK'ya göre demode kelimesinin kökeni de merak ediliyor. Demode kelimesini ilk kez duyan kişiler arama motorunda demode ne demek ne anlama geliyor? sorusunun cevabını arıyor. Peki demode kelimesinin kökeni ne, demode kelimesinin kaç anlamı var? İşte demode kelimesinin anlamı burada buldum

Demode olan teriminin anlamı artık kullanılmayan ve tercih edilmeyen manasındadır.