Tekstil ve Moda

Mikromodal Kumaş Nedir, Mikro Modal Kumaş Özellikleri

Turuncu mikromodal örme kumaş
Mikromodal (micromodal), inanılmaz yumuşaklığı ve çekmeye karşı direnci ile öne çıkan özel bir modal rayonu türüdür. Bu tip modal aynı zamanda mükemmel bir nem emici profile sahiptir, bu da onu iç çamaşırı ve çeşitli spor giyim türleri için popüler bir seçim haline getirir. 

Diğer rayon türleri gibi, mikromodalın birincil bileşeni, sert yapılı ağaçlardan elde edilen selülozdur. Bu selüloz ekstrakte edilir ve onu kumaş üretimine hazır bir ipliğe dönüştüren karmaşık bir kimyasal işleme tabi tutulur. Bu tip modal kumaş ilk olarak 1990'larda Avusturya'da geliştirildi ve 1950'lerin başında Japonya'da icat edilen modal rayon üretimi tekniği üzerine dayanıyordu. 

Modal rayonu ve mikromodal lif üretmek için kullanılan işlemler pratikte aynıdır ve mikromodal ve modal rayon arasındaki temel fark, üretilen liflerin boyutudur. Mikromodal iplik, birim kesitte modal ipliğe göre daha fazla elyaf içerir. Bu nedenle diğer elyaflardan daha büyük bir yüzeye sahip olduğundan dökümlülük ve rahatlıkla birlikte yumuşak, dolgun bir tutum gibi giyside çok aranan özellikleri en iyi şekilde sağlamaktadır. Mikro yapısından dolayı ışığı yansıtması farklı olmakta ve mikromodaldan yapılmış bir kumaş adeta gözü okşamaktadır. Sıkı dokunmuş kumaşlarda bile birim alana düşen ağırlık düşük olmakta ve kumaş kırılmamaktadır. 

Mikromodal kumaş, nemi pamuğa göre daha hızlı absorbe etmekte ve daha hızlı dışarı atmaktadır. Dolayısı ile çabuk kuruma özelliği ve nem transferi çok iyidir. Bir çok yıkamadan sonra bile parlak ve yumuşak kalmaktadır. 

1 yorum:

Mikro modal lifler çok ince olduğundan, ipek ile aynı dokuya sahip bir kumaş kadar ince ve tuşeli üretilirler