Tekstil ve Moda

Jorjet Nedir, Jorjet Ne Demek

Buz mavisi jorjet kumaş. 
Jorjet (Alm. Georgette, Fr. georgette, İng. georgette), atkı ve çözgüsü yüksek bükümlü ipliklerden bezayağı örgü yapısında dokunmuş, yüzeyi pürüzlü, ince ve hafif, bluz, elbise, eşarp, şal gibi ürünlerde kullanılan, ipek ya da ipek taklidi pamuk karışımlı kumaşlardır. 

Jorjet, 20. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkmış ve yaygınlaşmış olan ipekli bir kumaş türüdür. Dokusu krep kumaşlara oldukça benzediğinden kimi yerlerde jorjet krep olarak da adlandırılmaktadır. Adını Georgette de la Plante isimli Fransız bir terziden alan jorjet kumaş, pamuk ve ipek iplikleriyle dokunmaktadır ve hafif, transparan, yumuşak, pürüzlü bir yüzeyi vardır. Jorjet, orijinalinde ham ipekten üretilmektedir ve oldukça maliyetli, pahalı bir üründür. Günümüzde ipek jorjetler dışında, pamuk ve krep olmak üzere 2 jorjet çeşidi daha bulunmaktadır. İpek jorjetler, atkı ve çözgüsü yüksek iplikler ve bezayağı örgüsü ile top boyama yapılarak üretilirken krep jorjetler, çözgü ve atkısı iki kat bükümlü ipek ve krep örgüsü ile üretilmektedir. Pamuk jorjetler ise ipek jorjet taklitleridir ve maliyetleri oldukça düşüktür. İpek Jorjetler, yüksek bükümlü iplikten üretildiğinden bürümcüklü (ham ipek) ve çok bükümlü bir görüntüye sahiptir. Bu yapısı nedeniyle şifon kumaşa benzese de daha parlak, güçlü ve dayanıklı, kaygansı bir kumaştır. Ancak buna rağmen saf jorjet kumaşların, elde yıkanması ve güneşte kurutulmaması tavsiye edilmektedir. Aksi bir durumda kumaş rengini ve canlılığını kaybetmekte ve zarar görmektedir. 

İpek jorjetlerin kalitesi kumaşın pürüzlü yapısının ne kadar yumuşak olduğuna ve ipliğin üretiminde kullanılan liflerin çeşitliliğine bakılarak anlaşılmaktadır. Bu jorjetler, kış mevsimi kıyafetleri hariç bedeni sarmayan bluz, abiye, elbise gibi her türlü kıyafet dokumasında kullanılmaktadır. Ayrıca çeşitli süslemelerde ve perde gibi hafif ürünlerde de tercih edilmektedir. Krep jorjetler, farklı ham maddelerin karışımı ve çözgü sıklıklarının arttırılmasıyla daha da güçlendirilerek mont ve kaban gibi ürünlerin üretiminde tercih edilmektedir. Kullanım alanları oldukça geniş olan krep jorjetlere, dayanıklı yapıları sayesinde baskı da uygulanabilmektedir. Bu nedenle, bu tip jorjetlerin çok renkli ve desenli çeşitlerini de bulmak mümkündür. Pamuk jorjetler ise maliyetinin düşük olması nedeniyle sektörde en çok kullanılan kumaş türüdür. Pamuk ve ipeğin karışımından oluşturulur ve her mevsim için üretilen kıyafetlerde kullanılabilir. İpek jorjetler kadar kaliteli olmasa da pamuk jorjetler de oldukça hafif, yumuşak ve parlak bir görünüme sahiptir. 

0 yorum: