Tekstil ve Moda

Gipe İplik Nedir, Gipe İpliği Ne Demek

Gipe iplik. 
Gipe ipliği, normal ipliklere yüksek elastomerik özellikler (esneme-geri toplama) kazandırmak amacıyla, tekstüre ipliğin, elastan ile birleştirilmesiyle elde edilen ipliğe denir. Gipe iplikleri kuvvet altında uzayabilir ve kuvvet ortadan kaldırıldığında kendi boyuna geri döner. Gipe ipliği; basınçlı hava yardımıyla tekstüre ipliklerin, elastanla birleştirilmesi sonucunda (gipe makinelerinde) elde edilebileceği gibi tekstüre işlemi esnasında (kombi tekstüre makinelerinde) elastanın doğrudan beslenmesiyle de elde edilebilir. 

Gipe ipliği üretiminde büküm giderek yaygınlaşmaktadır. Gipe üretim teknolojilerinde hem filament iplikler hem de doğal elyaflar elastan ile tek ve çift katlı olmak üzere bükülebilmekte; bu sayede elastanın, elyafın tam olarak içerisine hapsolması ve kumaş yüzeyinde görünmeyen bir yapıya kavuşması sağlanmaktadır. 

Gipe her türlü örme kumaşlarda kullanılabilmektedir. Özellikle taytlık kumaşlarda esnek olmasını istediğiniz ürünlerde tıpkı bir iplik gibi kullanılır ve kumaşa esneklik, sağlamlık katar. Gipe iplikler çorap, örme, dokuma atkı, çözgü, dar dokuma, örme, seamless sektörlerinde esas ipliğin yanında yardımcı iplik olarak kullanılmaktadır. Bu tip iplikler kullanıldıkları alanlarda nihai ürünlere yüksek esneme ve geri dönme yeteneği, dayanıklılık, buruşmama özelliği katarak, tüketiciye hoş bir vücut teması ve konfor sağlar. 

2 yorum:

Gipe lastik kol ağızlarına, bele ve etek kısmına büzgü yapmak için kullanılan lastik iptir.

gipe iplik makinası ile üretiliyor sanırım