Toplumsal sorunlara dayanan ve eskimiş olan bütün duyarlılığa bir tepki olarak doğan fütürizm, anlatım biçimlerini değiştirmeyi amaçlayan sanat akımıdır.
20. yüzyılın başlarında İtalya'da bazı ressam ve heykeltıraşlar arasında yeni nesil bir kavram olarak ortaya çıkan fütürizm, moda tasarımı dahil olmak üzere pek çok sanat dalını içine alan bir kültürel hareket olarak tanımlanıyor. İngilizce future (gelecek) kelimesinden türeyen düşünce hareketi, sanat ve mimari gibi dallardan sonra moda dünyasını da kısa sürede etkisi altına almayı başardı. Geçmişe bir set çeken fütüristler; yeni, kentsel ve endüstriyel olan her şeye karşı aşırı ilgiliydi.
Moda alanında fütürizm; kısaca zarafeti, hareketi ve rahatlığı yansıtan kumaşlar, renkler ve kesimler olarak hayat buldu. Fütürizm kavramı, İkinci Dünya Savaşı ile birlikte, toplumlar üzerinde oldukça güçlü olan etkisini bir nebze kaybetse de, bu hareketin modernite ve değişim vurgusu tüm dünyaya ilham vermeye devam ediyor. İtalyan şair ve yazar Filippo Tommaso Marinetti, bu akımın öncü ismi olarak kabul ediliyor. Amacı ve niteliği belli bir sanat hareketi olarak adlandırılan fütürizm, 1960’lı yıllardan itibaren başta İngiltere ve Rusya olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına aldı.
Fütürizm kavramı, fikirlerini ve stillerini sanat ve tasarım yoluyla ifade eden sanatçıları, yenilenmeleri ve çağa ayak uydurmaları konusunda zorladı. Bu hareketin kurucularından olan ressam Giacomo Balla, 1914 yılında moda alanında birtakım kurallar geliştirdi. Balla, dönemin ruhuna uygun olan nötr renkler, simetrik kesimler ve tekdüze detaylarla dalga geçerken; yeni nesil giysilerin olabildiğince farklı ve agresif bir tavırda olması gerektiğinde ısrar ediyordu. Ona göre dengeden ziyade koyu renk tonlar, büyük desenler, katmanlı tasarımlar ve asimetri, fütürizm kavramının öne çıkan çizgilerini oluşturmalıydı.
1 yorum:
Fütüristik moda fütüristlik giyim, fütürist gelecek kelimesinden türemiş bir düşünce akımından modaya yansır.
Yorum Gönder