Tekstil ve Moda

Dok Sarım Makinesi, Doka Sarma İşlemi

Doka sarma, elastikten en ağır kumaşlara kadar düzgün bir tansiyon vererek saracak şekilde tasarlanmıştır 
Dok (Alm. Docke, İng. dock), tekstil terbiye fabrikalarında kumaşın açık en halinde üzerine sarılarak taşındığı ya da bekletildiği dış yüzeyi özel malzeme ile kaplı metal silindire denir. Dok üzerine kumaş sarılan özel bir aparattır. 

Dok makineleri, dokuma makinelerinden çıkan kumaşa kenarları kıvrılmadan makine hızı ile uyumlu bir şekilde sarılmasını sağlayan bir makinedir. Kumaşları ters yüzeyde sararak ön taraftaki herhangi bir duruma karşı önleyici durumdadır. 

Tekstil sektöründe üretimi tamamlanmış kumaşın top halinde sarılması işlemi, kumaşın üretildiği dokuma, örme ve nonwoven makinesinin içerisinde bir silindir üzerine sarılmak suretiyle veyahut söz konusu dokuma, örme makinesi dışındaki yüzey sarım sistemleri vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. 

3 yorum:

doka sarma makinelerinde gerginlik her zaman uygun şekilde verilmeli ve rulodaki kumaşın her yerinde düzgünlük sağlanmalıdır.

İngilizcesi fabric take-up mechanism olabilir

Doka kumaş sarma makinesi aslında önemli bir makine ne kadar basit bir işlem gibi görünse de yanlış yapılırsa önemli sonuçlara yol açabilir.